Daivą Čepauskaitę paskelbė Tolerancijos žmogumi

2012-02-05, 07:50
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“ Daivą Čepauskaitę paskelbė metų Tolerancijos žmogumi, praneša Užsienio reikalų ministerija (URM).

Šis garbingas titulas D. Čepauskaitei suteiktas už veiklą, asmeninį pavyzdį ir atvirą žodį prieš ksenofobijos, antisemitizmo ir radikalizmo apraiškas, kitaminčių, kitatikių ir kitataučių persekiojimą.

Jam šiemet taip pat buvo nominuoti psichologas Dainius Pūras ir bendrovės „Volfas-Engelman“ generalinis direktorius Vytautas Meištas.

Vytauto Didžiojo universitete vykusioje oficialioje ceremonijoje viceministrė akcentavo atviro, sąžiningo ir drąsaus žodžio reikšmę kalbant apie Holokaustą, kuriuo pasižymi D. Čepauskaitės pjesė „Duobė“.

Pagal ją Kauno kameriniame teatre pastatytas režisieriaus Stanislovo Rubinovo spektaklis „Diena ir naktis“ nepalieka abejingų žiūrovų, keldamas ne tik istorinei atminčiai, bet ir dabarčiai aktualius moralinio apsisprendimo klausimus.

„Būti Tolerancijos žmogumi kartais gali būti sudėtinga. Laužyti vienu ar kitu metu įsigalėjusius, kartais ir specialiai primetamus stereotipus – sunkus uždavinys“, – pabrėžė A. Skaisgirytė Liauškienė.

Tolerancijos žmogaus laureatei įteiktas diplomas ir medalis su Japonijos garbės konsulo Kaune Chiunės Sugiharos atvaizdu. Šis diplomatas, nacių okupacijos metais išduodamas Japonijos vizas, padėjo išsigelbėti daugeliui Lietuvoje gyvenusių ar prieglobsčio ieškojusių žydų ir lenkų. Tokią pagalbą 1939 metais nacių persekiojamiems žmonėms suteikė ir tuomet Vilniuje veikusio Lietuvos generalinio konsulato vadovas Antanas Trimakas ir tarnautoja Birutė Verkelytė-Federavičienė, Nyderlandų garbės konsulas Kaune Janas Zwartendijkas.

Siekiant įamžinti ir pagerbti atminimą kilnių diplomatų ir visų tų, kurie, rizikuodami savo ir artimųjų gyvybėmis, ištiesė ranką mirties akivaizdoje atsidūrusiems Lietuvos ir kitų šalių piliečiams, Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“ 2002 metais įsteigė Tolerancijos žmogaus nominaciją. Pirmuoju Tolerancijos žmogumi buvo išrinktas Lietuvos valstybės sienos gynėjas, Medininkų tragediją išgyvenęs Tomas Šernas, šiandien – visuomenės santarai ir ugdymui daug nusipelnęs reformatų kunigas.

Tolerancijos žmogaus įvertinimą taip pat yra pelnę teatrologė Irena Veisaitė, žurnalistai Algimantas Čekuolis, Mykolas Drunga ir Andrius Navickas, kino režisierius Saulius Beržinis, kunigas, brolis pranciškonas Arūnas Peškaitis, psichologas Robertas Povilaitis, dainininkė Jurga Šeduikytė, poetas Tomas Venclova.

www.lrt.lt

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24