Spausdinti šį puslapį

Kultūrai Kaune bus skiriama mažiau lėšų?

2012-01-24, 05:25
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kauno meno bendruomenei nerimą kelia savivaldybės planai mažinti kultūrai skiriamas lėšas, jungti koncertines įstaigas ir reorganizuoti kultūros skyrių. Meras sako, kad šių metų visas miesto biudžetas bus kuklus, tačiau ramina, esą kultūros projektai, renginiai ir įstaigos nenukentės, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Kauno kolegijai pritarus, Kauno bigbendas, pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ ir „Ainiai“ bus sujungti į vieną biudžetinę įstaigą. Savivaldybė skaičiuoja per metus sutaupysianti apie 200 tūkstančių litų, tačiau koncertinių įstaigų vadovus būsimos permainos gerokai nustebino. 

„Sujungus kolektyvus, būtų apie devyniasdešimt žmonių, vis tiek turėtų būti vadovas, pavaduotojas, administratoriai, meno vadovai, tai jeigu taip logiškai pagalvojus, tai ne ką sutaupytų ir neduok Dieve, kad nebūtų dar daugiau tų etatų“, – sako Kauno pučiamųjų instrumentų orkestro „Ąžuolynas“ vadovas Remigijus Žarėnas.

Kuklų miesto biudžetą planuojanti savivaldybė žada apkarpyti ir daugiau kultūrai skiriamų lėšų – projekto juodraštį vartę politikai tikina, kad kultūros programai pinigų numatyta maždaug perpus mažiau nei pernai.

Meras tokias kalbas neigia. Esą savivaldybės kultūros įstaigoms ketinama skirti puse milijono mažiau palyginti su pernai, žadama, kad renginių finansavimas irgi drastiškai nemažės.

„Jeigu kalba eitų apie renginius, tai aš nurodžiau motyvą – šiais metais nei Europos vyrų krepšinio čempionato nevyks, nei Haza dienų nevyks, tai realiai dar žiūrėsime, užsirašėme į paraštes, kad reikėtų 300–400 tūkstančių litų, kad išlaikytume pernykštį lygį“, – teigia Kauno meras Andrius Kupčinskas.

„Net ir atmetus Hanza šventės finansavimą, kultūros biudžetas mažinamas ženkliai, ir kas blogiausia, kad mažinama, bent jau pagal pateiktą projektą ketinama mažinti per tą „minkštąją“ dalį – tai yra festivaliai, projektai, kultūrinės programos“, – sako Kauno miesto tarybos narys Povilas Mačiulis.

Jau gegužę savivaldybėje nebeliks ir kultūros skyriaus – jis bus sujungtas su turizmo poskyriu. Kauno kultūros ir meno tarybos pirmininkė sako abejojanti, ar tai miestui bus naudinga.

„Pasižiūrėjus į turizmo ir kultūros, į tuos biudžetus, kurie mano manymu ir visoje dabartinėje Europoje neša pagrindinį pelną miestams, šie biudžetai yra, galima sakyti, nuliniai. Mes esame kaip ir tarpininkas tarp meno bendruomenės ir miesto tarybos, bet mūsų net neklausė tokio dalyko, kur būtų svarbūs, kur tos lėšos turėtų būti labiau skiriamos“, – tvirtina Kauno Kultūros ir meno tarybos pirmininkė Ina Pukelytė.

Tuo metu savivaldybės vadovai tikisi, kad sujungus kultūros ir turizmo poskyrius, bus lengviau užsienyje skleisti žinias apie miesto renginius ir menininkus. O koks šįmet bus Kauno kultūros biudžetas, paaiškės vasario pabaigoje.

Jūratė Anilionytė

LTV „Šiandien“

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24