Keliaukime po Vilniaus rajoną: įspūdžių kupina diena Maišiagaloje

2020-07-15, 10:59
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Keliaukime po Vilniaus rajoną: įspūdžių kupina diena Maišiagaloje vrsa.lt nuotr.

Už lango įsivyravo tikra lietuviška vasara. Orai kaip niekad palankūs turistiniams žygiams ir smagioms, įspūdžių kupinoms kelionėms. Todėl šiandien norėtume Jus pakviesti pasigrožėti rožių žydėjimu grafų parke, pamiklinti rankas išbandant tradicinius amatus, paskanauti „ponų“ maisto ar užklysti rimties akimirkai į nuostabią neorenesansinę bažnyčią. Ir visa tai čia pat, šalia Vilniaus – Maišiagaloje.

Maišiagalos miestelis didžiuojasi išties įspūdinga istorija. Tai labai senovinė gyvenvietė, menanti pagonybės ir kryžiuočių antpuolių laikus. Rašytiniuose šaltiniuose Maišiagala yra paminėta jau 1254 metais. Nuo XIV a. teritorija priklausė Lietuvos valdovams, čia gyveno didysis kunigaikštis Algirdas. Išlikęs piliakalnis byloja apie čia kadaise įsikūrusį kunigaikščio dvarą, saugantį strateginį kelią į Žemaitiją. Po kelių šimtmečių valdos perėjo bajorų nuosavybėn. Miestelio svarbą taip pat puikiai iliustruoja faktas, kad 1387 m. Jogailai krikštijant Lietuvą Maišiagala buvo viena iš 7 vietovių LDK, kuriose anuomet iškilo pirmosios katalikų bažnyčios.

Maišiagalos bažnyčia ir Kunigo Prelato Juzefo Obrembskio muziejus

Kadangi pasakojimą pradėjome nuo Lietuvos krikšto istorijos, pažintį su miesteliu kviečiame pradėti nuo apsilankymo Maišiagalos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje ir visai šalio jos įsikūrusiame Kunigo Prelato Juzefo Obrembskio muziejuje.

1387 m. istorinė bažnytėlė mūsų laikų nepasiekė, tačiau šiandien galime grožėtis neorenesanso ir neogotikos bruožų turinčia šventove, savo dabartinę išvaizdą įgijusią XIX a. viduryje. Visai šalia jos, nusileidus laipteliais žemyn patenkame į jaukų kiemelį, kur visus atvykstančius pasitinka daugeliui Vilniaus krašto gyventojų puikiai pažįstamo ir mylimo Kunigo Prelato Juzefo Obrembskio paminklas.

Prelatas Juzef Obrembski, apie pusę amžiaus gyvenęs ir tarnavęs Maišiagaloje, labai praturtino gyvenvietės ir viso krašto istoriją. Kunigas visą gyvenimą labai nuoširdžiai padėjo dvasininkams bei savo parapijiečiams. Rūpinosi ne tik dvasiniu gyvenimu, bet ir nuo bolševikų besislapstančiais ar iš Sibiro grįžusiais kunigais, gelbėjo žmones nuo tremties. Vokiečių okupacijos metu net keletą kaimų išgelbėjo nuo visiško jų sunaikinimo.

Šviesaus atminimo dvasininkas, kunigavęs Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, šalia esančioje klebonijoje praleido apie 50 savo gyvenimo metų – iki pat mirties. Verta paminėti, kad Vilniaus krašto patriarchu vadinamas prelatas J. Obrembski buvo vienas seniausių Lietuvos ir Europos katalikų bažnyčios kunigų. Jis nugyveno net 105 metus.

Šiandien čia, klebonijoje, paties šviesaus atminimo kunigo Obrembskio juokais vadintoje dvareliu, įsikūręs muziejus, tapęs Vilniaus krašto kunigų ir vienuolių, dažnai persekiojamų, o kartais ir sudėjusių savo gyvybes ant tikėjimo aukuro, atminimo vieta. Muziejus yra sukaupęs turtingą artefaktų kolekciją ne tik apie Kunigo Prelato Juzefo Obrembskio gyvenimą, bet ir apie itin sunkius laikus, ištikusius Bažnyčią XX amžiuje.

Tai puiki vieta tiek šeimos, tiek moksleivių išvykai. Muziejus vieną kartą į savaitę organizuoja nemokamus užsiėmimus moksleiviams įvairiomis temomis, susijusiomis su kunigo Juzefo Obrembskio gyvenimo keliu, religijos tematika. Muziejaus ekspozicija yra interaktyvi ir labai šiuolaikiška. Todėl net ir iš pirmo žvilgsnio rimtos, sudėtingos temos čia netikėtai atgyja ir įtraukia.

Atgijęs Huovaltų dvaras ir dėmesys tradiciniam amatui

Nesuklysime teigdami, kad šiandien pagrindiniu miestelio traukos akcentu yra tapę didingi Maišiagalos Houvaltų dvaro rūmai ir juos juosiantis parkas. Piliakalnio papėdėje stūksantis klasicistinio stiliaus Houvaltų dvaras yra pripažintas vietinės reikšmės kultūros paminklu.

Šiandien dvaras – kultūros, meno ir tautinio paveldo puoselėjimo vieta. Dvare veikia Tradicinių amatų centras, kur daugiau nei dešimties skirtingų amatų specialistai padeda vaikams ir suaugusiems susipažinti su naudingais amatais, įsigilinti į jų subtilybes. Čia vienai dienai galite pavirsti medžio drožėju, karpinių meistru, muilo gamintoju. Čia net ir nagingasis stalius noriai dalijasi savo žiniomis. Kviečiama išmokti lieti žvakes, pinti iš šiaudų. Nepamiršti ir vilnos vėlimo ar keramikos lipdymo amatai. Kiekvienam norinčiam suteikiama galimybė išmokti išskirtinai Vilniaus krašte puoselėjamo verbų pynimo meno, sužinoti daugiau apie tradicines šventines vaišes bei regiono papročius. Jums tereikia prieš atvykstant susiskambinti su dvaro administracija, kuri mielai padės suorganizuoti būtent Jums įdomiausiais veiklas.

Užtikriname Jus, šių unikalių amatų edukaciniai užsiėmimai skirti tiek vaikams, tiek suaugusiems. Norintiems iš arčiau susipažinti su liaudies menu bei kultūra, dvare papildomai organizuojami susitikimai su amatininkais ir kultūros veikėjais, rengiamos parodos bei amatų mugės.

Be tradicinių amatų centro Houvaltų dvare veikia Maišiagalos kultūros centras, miestelio biblioteka, bendruomenės namai, koncertų salė ir parduotuvėlė, kurioje kiekvienas norintis gali įsigyti suvenyrų. Pageidaujantiems suteikiama galimybė išsinuomoti moderniai įrengtą konferencijų salę.

Beje, visai šalia Houvaltų dvaro yra įsikūrusi užeiga „Grafo dvaras“, kur galėsite paskanauti tradicinių patiekalų ir atsikvėpti grožėdamiesi vaizdu į parką.

Lecho Aleksandro Kačynskio aikštė ir rožių sodas

Užkilus į baliustradų juosiamą Houvaltų dvaro terasą, atsiveria išties malonus vaizdas į dvaro aikštę ir vingiuojantį šalimais parką. Stovint čia galima nejučiomis persikelti dviem šimtmečiais atgal ir įsivaizduoti kaip viskas atrodė anuomet. Šiuo metu, vidurvasarį, dvarą juosianti parkas itin kvapnus ir spalvingas. Medžių paunksnėje pasislėpę suoleliai nuteikia romantiškai ir kviečia prisėsti atokvėpio minutėlei, rožės barsto įvairiaspalvius žiedlapius, o aplinkt tvyro malonus levandų ir verbenų dvelksmas.

Ši istorinė vieta šiandien turi dar vieną reikšmę. Vilniaus rajono savivaldybės iniciatyva 2018 metais Tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas rūmų aikštei suteikti tragiškai žuvusio Lenkijos Respublikos prezidento Lecho Kačynskio vardą.

Kaip žinia, Lenkijos Respublikos prezidentas Lech Kačynski buvo didelis Lietuvos draugas ir Vilniaus krašto gerbėjas, teikė visapusišką palaikymą politiniais klausimais, dėjo daug pastangų dėl sklandaus dviejų šalių bendradarbiavimo. 2006 metais Lenkijos ir Lietuvos prezidentai Lech Kačynski ir Valdas Adamkus lankėsi Vilniaus krašto patriarcho kun. prelato Juzefo Obrembskio, kuris tuo metu gyveno Maišiagaloje, 100-mečio jubiliejaus proga, išreikšdami pagarbą bei padėką už ilgametę ganytojišką tarnystę. Prezidento Lecho Kačynskio vardo suteikimas Maišiagalos Houvaltų dvaro rūmų aikštei – tai istorinio apsilankymo ir istorinės asmenybės įamžinimas. Taikos, santarvės ir dviejų šalių draugystės simbolis.

Maišiagalos piliakalnis

Šiek tiek paėjus nuo Houvaltų dvaro galima persikelti į didingą tautos praeitį. Visai šalia stūkso mįslingasis, kunigaikščio Algirdo laikus menantis Maišiagalos piliakalnis. Išraiškingas, retais lapuočių medžiais apaugęs piliakalnis yra miestelio pietvakariniame pakraštyje, prie tvenkinio, Dūkštos upelio dešiniajame krante. Į gana statų beveik 18 metrų aukščio Bonos pilimi dar vadinamą piliakalnį galima įkopti specialiai įrengtais mediniais laiptais. Nuo čia atsiveria dailių apylinkių vaizdai. Piliakalnio papėdėje, šalia tvenkinio įrengta atokvėpio aikštelė su mediniu stalu bei suolais kviečia lankytojus pailsėti ir pasimėgauti vietovės grožiu bei ramybe.

Maišiagalos piliakalnis 1992 m. buvo pripažintas valstybinės reikšmės architektūriniu, istoriniu bei kraštovaizdžio paminklu. Po dešimties metų (2002-aisiais) pietvakarinėje piliakalnio papėdėje Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo garbei buvo pastatytas paminklas.

Kaip matote, Maišiagaloje iš tiesų turėsite ką nuveikti ir pamatyti. Tikime, kad išvyka į šį istorija dvelkiantį miestelį paliks gilų įspūdį ir Jūs nuoširdžiai rekomenduosite šią kelionės kryptį savo draugams.

-----

Kunigo Prelato Juzefo Obrembskio muziejus

Bilietų kainos: suaugusiems – 0,60 Eur; moksleiviams, studentams, pensininkams – 0,30 Eur

Muziejaus vedėja: Juzė Markėvič
Adresas: Šv. Antano g. 5, Maišiagala, 14242 Vilniaus r.
Telefonas: +370 601 84 102;
El. paštas: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Lankymo laikas:
III – V 10.00 – 16.00
VI – VII 11.00 – 15.00

Amatų centras Houvaltų dvare

Vedėja: Jolanta Lapinskaja
Adresas: Algirdo g. 4, Maišiagala, 14242 Vilniaus r.
Telefonas: +370 672 90225
El. paštas: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Darbo laikas:
III – V 8.00 – 17.00
VI – VII 11.00 – 15.00

Parengta pagal VRSA, vkem.lt ir exploretrakaivilnius.lt informaciją
Nuotraukos: VRSA

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24