Teatro scenoje prabylama apie emigraciją

2011-12-14, 06:00
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kitą savaitę Nacionaliniame dramos teatre įvyks premjera „Išvarymas“, kurią teatras vadina viena didžiausia sezono intrigų.

Spektaklio režisierius Oskaras Koršunovas ir dramaturgas Marius Ivaškevičius šiuo pastatymu teigia pralaužiantys tylos ledus ir prabylantys apie skaudžią šios dienos temą – emigraciją.

Dramaturgas šią pjesę rašė Londone, kūrybinėje rezidencijoje, išklausė daug emigrantų istorijų, ne tik lietuvių, bet ir kitų rytų europiečių, todėl tai, kas spektaklyje vyks ir kaip, bus absoliučiai tikra.

M. Ivaškevičius sako, kad vietiniai britai perskaitę pjesę buvo nustebinti tokios jų gimtojo miesto realybės ir teigia pradėję kitaip žiūrėti į rytų europiečių veidus.

„Važiavau turėdamas mintį, į kurią pusę tą pjesę rašysiu, galvojau apie lengvesnio žanro komediją nei gavosi, pribloškė tos istorijos, kurias išgirdau. Žmonės tie patys, bet jie ten atvažiuoja į milžinišką miestą, mažą pasaulio modelį, juos įvairiai varto. Štai ir Oskaras sakė, kad jam atrodė perdėti kai kurie dalykai“, – kalbėjo dramaturgas Marius Ivaškevičius.

Pasak O. Koršunovo, jam M. Ivaškevičiaus pjesėje įdomiausia tai, kad po emigracijos statistika slepiasi įvairūs, skaudūs žmonių likimai. Jau keliolika metų lietuviai emigruoja, tačiau ši tema nenagrinėta meno kalba.

„Mes nesam tik statistiniai 3 milijonai, už kiekvieno žmogaus yra likimas – tai man yra didžiausias atradimas darant spektaklį. Nei socialinėj, nei meninėj sferoj nebuvo kažkodėl apie tai kalbama, nors tai yra esminė mūsų būties tema“, – teigia O. Koršunovas.

O. Koršunovas teigia, jog ir pats iš dalies yra emigrantas, nes pusę laiko praleidžia ne Lietuvoje, ir dabar iš karto po Naujųjų išvyksta statyti spektaklio į Atėnus. Galima tai vadinti pasirinkimu, sako režisierius, bet, kita vertus, tai ir išvarymas, nes įgyvendinti savo idėjų Lietuvoje neturi pakankamai galimybių.

„Išvarymo“ premjera Nacionaliniame dramos teatre – gruodžio 22-ąją. Spektaklyje vaidina 30 aktorių, o pagrindinius vaidmenis kuria aktoriai Ainis Storpirštis ir Vytautis Anužis. 

Margarita Alper
LTV „Panorama“

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24