Išleidžiamas atvirukas, skirtas Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejui

2019-07-12, 15:47
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Išleidžiamas atvirukas, skirtas Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejui Lietuvos pašto nuotr.

Šiandien Lietuvos paštas išleidžia Tomo Dragūno pieštą atviruką, skirtą Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejui, kuriam sukanka 100 metų, rašoma pranešime spaudai. Atviruko tiražas – 1 tūkst., jo pardavimo kaina – 1,49 Eur, pašto ženklo nominalas, kuriuo ženklintas atvirukas – 0,75 Eur, o tai reiškia, kad atviruką galima siųsti ir į užsienį. 

Šiuo metu muziejuje eksponuojama daugiau kaip 14 tūkst. eksponatų, įruoštos 34 dioramos ir 46 biogrupės. Muziejaus ekspozicija išdėstyta per 3 aukštus 6 salėse, 96 stenduose pagal mokslinę sistematiką – nuo primityviausių iki sudėtingiausių organizmų.

Muziejaus ekspozicijos pradžią sudarė Leonardo ir Tado Ivanauskų zoologiniai rinkiniai. XIX a. antroje pusėje tėvas ir sūnus Lydos apskrityje netoli Vosyliškių miestelio Lebiodkos dvare buvo sukūrę savo dvaro namų muziejų, jų vadinamą „Paukščių kambariu“, nes daugumą eksponatų sudarė paukščiai – tuo metu tarp dvarininkų buvo madinga kolekcionuoti augalus bei gyvūnus. Lebiodkos dvaro rinkinius sudarė paukščių ir žvėrių iškamšos bei kūneliai, augalų herbarai, entomologinės kolekcijos, konservuoti anatominiai gyvūnų preparatai, kurie buvo sukaupti 1861–1919 m. Rinkiniai buvo pildomi Lydos, Slonimo apskrityse bei parvežami iš įvairių komandiruočių, kuriose teko dalyvauti Leonardui Ivanauskui, kai mokėsi Sankt Peterburge. Iki šiol muziejuje saugomi septyni memorialiniai Leonardo pagaminti eksponatai: Stepinė vištelė (1859 m.), žvirblinė pelėda, žvyrė, rudakaklis kragas, rudakaklis naras – visi 1861 m., mažasis einis (1885 m.) ir rudagalvė kryklė (1892 m.).

Šis muziejus – tai mokslo ir kultūros židinys, atliekantis įvairias gamtos pažinimo, gamtosaugos, ekologinio švietimo ir estetinio auklėjimo funkcijas.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24