Kauno teatro gastrolių Sakartvele vos nenutraukė ūmi aktoriaus liga

2019-05-14, 16:48
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Kauno teatro gastrolių Sakartvele vos nenutraukė ūmi aktoriaus liga Lado Meskhishvili ir Nacionalinio Kauno dramos teatro nuotr.

Nacionalinio Kauno dramos teatro gastrolės Sakartvele (Gruzijoje) galėjo pasibaigti dar neprasidėjusios – vos nusileidus svečioje šalyje aktoriui Sigitui Šidlauskui staiga pakilo temperatūra iki kritinių 40,6 laipsnių! Visai teatro trupei tai buvo didelis šokas – juk sekančią dieną suplanuotas spektaklio „Bjaurusis“ rodymas.

Iš medikų rankų – į sceną

Gegužės 9 d. Kutaisio mieste, Lado Meskhishvili dramos teatre, parodytas ne vienerius metus teatro repertuare gyvuojantis „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanotas spektaklis pagal nūdienos vokiečių dramaturgo Marius von Mayeburgo pjesę „Bjaurusis“. Režisieriaus Viliaus Malinausko pastatymą pristatyti Kutaisyje pasiūlyta gruodį, kuomet Nacionaliniame Kauno dramos teatre viešėjo Kutaisio teatro meno vadovas Konstantine Abashidze. Jį sudomino spektaklio tema, paliečianti besikerojantį grožio kultą, kuris užgožia asmens individualumą.

Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinio direktoriaus Egidijaus Stanciko teigimu, gastrolės į svečią šalį visada yra nemenkas iššūkis, nes dėl lėšų stygiaus tenka keliauti be dekoracijų ir tam tikrų rekvizito detalių, o šį kartą, spektaklio rodymas buvo pakibęs dėl ūmios aktoriaus ligos – atvykus į Kutaisį, paaiškėjo, kad blogai jaučiasi aktorius Sigitas Šidlauskas ir situacija yra pakankamai rimta – aktoriui pakilo itin aukšta temperatūra.

„Dar prieš skrydį jaučiausi prastokai, krėtė šaltis, tad apsidrausdamas pasiėmiau vaistų. Lėktuve pakilo temperatūra, o jau nusileidus nuskubėjau tiesiai į viešbutį. Pasimatavus temperatūrą, ne juokais sunerimau – termometras rodė 40,6 laipsnių! Niekada gyvenime neteko patirti tokios aukštos temperatūros, tad teatro vadovai iškvietė greitąją pagalbą. Suleidus vaistų, bet būklei nepagerėjus, atvažiavo dar viena medikų brigada – teko vykti į ligoninę. Nežinau tiksliai, kokį gydymą man taikė, tačiau pasveikau per parą ir į sceną lipau puikios formos“, – visus sujaudinusį įvykį prisiminė S. Šidlauskas. Išties, ir kolegos ir teatrų vadovai lengviau atsikvėpė, kad jokio pavojaus nėra ir galima ruoštis susitikimui su publika. „Sigito Šidlausko stoiškumas pakylėjo aktorius ir spektaklio kūrybinę grupę į dar didesnį energetinį susiklausymą. Spektaklis pavyko puikiai, žiūrovai nuoširdžiai reagavo, palydėjo ovacijomis. Manau, kad aktorių vaidybą giliau suvokti padėjo puikiai paruošti Kaune gyvenančio Davit Kldiashvili, režisierės Hanos Šumilaitės teatro auklėtinio, surtitrai kartvelų kalba“, – džiaugėsi E. Stancikas.

Sužavėjo vaidybos psichologiškumu

Visi aktoriai pabrėžė šiltą publikos sutikimą ir reakcijas spektaklio metu. Taip apie įspūdžius pasakojo aktorius Liubomiras Laucevičius, kuriam susitikimas su kartvelų publika buvo pirmasis: „Publika labai klausė. Galbūt dėl to, kad labai sekė titrus, bet po spektaklio nuvilnijo labai didelės ovacijos, kvietė nusilenkti keletą kartų. Išties, skiriasi mūsų vaidybos stiliai, energetika – tą pastebėjau žiūrėdamas Kutaisio teatro spektaklius „Bėda“ pagal nacionalinę pjesę ir Nikolajaus Gogolio „Revizorius“, kurio interpretacija pasirodė labai įdomi. Man patiko šie spektakliai, sakau nuoširdžiai.“

NKDT trupė po spektaklio susitiko su Kutaisio teatro aktoriais, kurie negailėjo šiltų komplimentų. „Išgirdome daug gerų žodžių mūsų aktorių ketvertui – išskyrė psichologinę niuansuotą vaidybą. Išties, mūsų vaidybos stilius skiriasi. Ir tą pastebėjau žiūrėdamas jų spektaklius – kartvelų aktorių vaidyba labai ekspresyvi, jie techniški, plastiški, jiems rūpi sukurti ryškius charakterius“, – pastebėjo Sigitas Šidlauskas. Scenos partnerė aktorė Martyna Gedvilaitė prisipažino kiek nerimavusi dėl skirtingos vaidybos: „Šis teatras – klasikinis, tradicinis, todėl nerimavau, ar būsim suprasti. Spektaklio perkėlimui į sceną turėjome vieną repeticiją. Naujos dekoracijos, dėl kitos erdvės pasikeitę atstumai, kai kurios mizanscenos scenoje kėlė jaudulį. Teko sulėtinti spektaklio ritmą, kad prisitaikytumėme prie titrų. Tačiau tik prasidėjus spektakliui, išgirdome juoką, o po spektaklio – ovacijas. Buvom ne tik suprasti, bet ir labai gerai įvertinti. Viena aktorė pasakė, kad nuoširdžiai pavydi mūsų aktorinės technikos ir natūralumo.“

Kutaisio miesto teatro vadovai ir personalas labai pasistengė, kad svečiai iš Lietuvos jaustųsi kaip namie. „Buvome labai maloniai nustebinti, kaip teatro personalas pagal siųstus brėžinius suformavo scenografiją, parinko scenoje reikalingus daiktus. Vienas jų – masyvi kėdė atkeliavo iš priešais teatrą įsikūrusios kirpyklos. Mūsų technikai ir aptarnaujantis personalas taip pat lengvai prisitaikė naujose sąlygose, tad Kutaisio teatro vadovams Sulhan Gogolashvili bei Konstantine Abashidze ir padalinių darbuotojams negailėjome nuoširdžių padėkos žodžių“, – teigė teatro vadovas E. Stancikas.

Maistu, bendravimu ir gamta kerinti šalis

„Vaišingumas – kartvelų gyvenimo būdas,“ – reziumavo aktorius Ričardas Vitkaitis. Bent kartą besilankiusieji Sakarvele vieningai tvirtina, kad neįmanoma nepatirti šios tautos svetingumo, kuris pasižymi ne tik šiltu bendravimu, bet ir vaišėmis. Aktorius Sigitas Šidlauskas neslėpė nuostabos: „Jeigu prie stalo renkasi dvidešimt svečių, jie gamina tarsi šimtui žmonių. O svarbiausia, maistu, kuris lieka, dalinasi su jo stokojančiais.“

Per kelias dienas trukusią viešnagę Nacionalinio Kauno dramos teatro trupė nors ir trumpai, bet susipažino su įstabia Sakartvelo gamta, turtinga augmenija, užburiančiais kalnuotais peizažais.

Teatro kolektyvas apžiūrėjo dailininko Pirosmani originalius darbus, eksponuojamus miesto muziejuje, lankėsi istorinėse karaliaus Dovydo vietose. „Galiu pasakyt, kad jaučiuosi pabuvusi Dievo šaly, grįžusi į save ir pasiruošusi naujiems darbams ir iššūkiams. Kelionės įkvepia“, – susižavėjimo neslėpė Martyna Gedvilaitė.

Laukia Kutaisio teatro gastrolės Kaune

Sekmadienio popietę, gegužės 12 d. teatro trupė sugrįžo į gimtąjį teatrą, džiaugdamasi šiltu kartvelų publikos priėmimu ir dar labiau sutvirtėjusiu dviejų šalių teatrų bendradarbiavimu – ilgą kūrybinę istoriją sukaupusius teatrus sieja 2018 m. gruodį pasirašyta bendradarbiavimo sutartis. Generalinio direktoriaus E. Stanciko teigimu, po šių gastrolių su Kutaisio teatro meno vadovu Konstantine Abashidze sutarta, kad spalio 12-15 d. Kutaisio Lado Meskhishvili teatras gastroliuos Nacionaliniame Kauno dramos teatre, pristatydamas du skirtingus spektaklius, paliudijančius gilias profesionalaus ir ansambliško teatro tradicijas.

Nacionalinio Kauno dramos teatro informacija

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24