Spausdinti šį puslapį

Anykščiai vėl tampa pasaulio dokumentikos sostine

2011-11-23, 12:22
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Penktadienį ir šeštadienį Anykščiuose trečiąkart vyks geriausių pasaulio dokumentinių filmų šventė „E-Dox fiesta“.

Šį vėlyvą rudenį anykštėnai ir kitų miestų gyventojai, nepatingėję atvykti į Anykščius, turės progą pamatyti septynis įvairių apdovanojimų garsiausiuose pasaulio festivaliuose pelniusius užsienio režisierių filmus, Vytauto V. Landsbergio naujausią dokumentinį filmą „Partizano žmona“ ir Anykščių jaunimo filmų konkursinę programą „Laisvė Anykščių kinui!“, teigiama organizatorių pranešime.

Būtent šios programos filmų peržiūromis ir konkurso laureatų apdovanojimu penktadienio pavakare Anykščių koplyčioje ir prasidės kino šventė, kurios įkvėpėjas, programos sudarytojas ir organizatorius – Europos kino akademijos narys, iki šiol daugiausia apdovanojimų pelniusio lietuviško dokumentinio filmo režisierius Arūnas Matelis ir „Nominum“ studijos komanda.

A. Matelio idėja – perkelti kiną iš ir taip įvairiais kino festivaliais apkrautos sostinės į mažesnius Lietuvos miestus bei miestelius – sėkmingai prigijo.

Šiemet „E-Dox fiestos“ filmai, be Anykščių, bus rodomi dar septyniuose miestuose, tarp jų ir Vilniuje, Lietuvos kinematografininkų sąjungos kino klube.

Ši dokumentinio kino šventė įrodo ir taip pat teigia, kad dokumentinis kinas yra toks įtaigus ir užburiantis, kad jam nesvarbu nei vieta, nei sąlygos.

Filmų peržiūros gali įvykti ir tuose miestuose, kur netgi nėra kino teatro.

Ypatingas šių metų „E-Dox“ įvykis – režisieriaus Magnuso Gertteno iš Švedijos viešnagė. Svečias pristatys anykštėnams savo filmą „Rolling like a stone“, įtaigiai ir be galo šiltai pasakojantį apie žmones, kurių tapatybė formavosi 7-ame dešimtmetyje ir buvo stipriai veikiama to meto roko muzikos.

Filmo herojai – „The Rolling Stones“ grupės vaikinų bendraamžiai, buvę Švedijos pop grupių muzikantai, jų gerbėjos. Kaip jie gyvena dabar, praėjus 40 metų nuo ano pašėlusio laiko? Ar bėgant metams jie susitaikė su senstančio žmogaus kasdienybe, vienatve, praradimais?

Filmas suvertas iš nuoširdžiai papasakotų prisiminimų, svajonių, sapnų, laiškų ir dienoraščių fragmentų, archyvinių dokumentinių kadrų, nuotraukų.

„Silverdocs“ festivalyje (JAV) šis filmas buvo pripažintas geriausiu dokumentiniu filmu apie muziką. Šeštadienį, lapkričio 26 d. 18 val. jis bus parodytas ir Lietuvos kinematografininkų sąjungos kino klube Vilniuje.

„E-Dox“ kulminacija – Vytauto V. Landsbergio dokumentinio filmo „Partizano žmona“ premjera. Filmas pasakoja legendinio Lietuvos partizano Juozo Lukšos-Daumanto ir jo žmonos Nijolės Bražėnaitės tragiškai pasibaigusią meilės istoriją. Žiūrovai turės progą iš paties režisieriaus lūpų daugiau sužinoti apie filmą, jo kūrimo procesą, herojų likimus.

www.lrt.lt
www.lvcom.lt

Komentuoti