Spausdinti šį puslapį

Naujas istorinio pastato įvaizdis – Turgelių laisvalaikio salės atidarymas po remonto

2019-01-08, 06:14
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Naujas istorinio pastato įvaizdis – Turgelių laisvalaikio salės atidarymas po remonto salcininkai.lt nuotr.

Kelis dešimtmečius Turgeliuose veikianti renginių salė pagaliau įgijo naują įvaizdį, tapusi šiuolaikiška kultūros įstaiga. Šis pokytis buvo įgyvendintas Šalčininkų rajono savivaldybės, gavusios lėšų pastato rekonstrukcijai ir skyrusios papildomą finansavimą iš savo biudžeto, pastangų dėka.

Sekmadienį, sausio 6 dieną, dalyvaujant Šalčininkų rajono merui Zdzislavui Palevičiui, mero pavaduotojai Jadvygai Sinkevič, Savivaldybės administracijos direktoriui Josifui Rybakui, Turgelių seniūnijos seniūnui Voicechui Jurgelevičiui, Šalčininkų kultūros centro direktorei Gražinai Zabarauskaitei, Lenkijos Respublikos ambasados Vilniuje Konsulinio skyriaus vadovui – patarėjui Marcinui Zenevič (Marcin Zieniewicz), UAB „Eiresta“, atlikusios remonto darbus, direktoriui Rišardui Počobutui objektas buvo atidarytas.

Turgelių parapijos klebonas kun. Jan Mackevič, sukalbėjęs maldą ir pašventinęs renginių salę, pradėjo renginį.

- Turgelių kultūros namai – tai ne šiaip pastatas. Kultūros namai Turgeliuose turi kitokią išraišką. Jis mena praėjusį šimtmetį ir 18 šio amžiaus metų. Šis pastatas buvo glaudžiai susijęs su bažnyčia, nes čia veikė parapijos namai, turėję visuomeninę paskirtį šioje gyvenvietėje. Šis pastatas turėjo ryšį su kunigu Juzefu Obremskiu. Žinoma, laikas daro savo ir pastatas nyko. Tikriausiai paprasčiau būtų buvę ji nugriauti negu remontuoti. Tačiau priėmėme, manau, labai tinkamą sprendimą, ir šiandien ant istorinio pastato pamatų turime šiuolaikišką įstaigą, kuri kaip ir ankstesnius dešimtmečius tarnaus vietos bendruomenei. Linkiu Jums gero naudojimosi renginių sale, - pasakė Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič Turgelių renginių salės atidarymo šventėje.

1940 metais statytame pastate iki šiol buvo atliekami tik kosmetiniai remonto darbai, o poreikis - didžiulis. Čia aktyviai veikia dainų ir šokių ansamblis „Turgelianka“, jaunimo erdvė, organizuojami renginiai, susitikimai. Turgelių laisvalaikio salėje suremontuotos stogo konstrukcijos, pakeista danga, įrengti nauji įėjimo laiptai ir pandusas. Pastate pakeisti langai ir durys, pertvarkyta šildymo sistema: krosnis pakeitė granulinis katilas, įrengta katilinė. Čia taip pat atsirado ir sanitarinis mazgas, o vandentiekio ir nuotekų tinklai prijungti prie centralizuotų. Renginių salė po daugelio metų pakeitė savo išvaizdą kardinaliai. Pirmiausia, aukštos kokybės scena, kurioje įrengta garsui atspari uosio masyvo danga, modernizuotas apšvietimas, o sienose ir lubose įrengtos akustinės plokštės, sugeriančios triukšmą ir gerinančios garso absorbciją. Laisvalaikio salės organizuojamus renginius lankytojai galės stebėti sėdėdami patogiose, šiuolaikiškose kėdėse. Įėjimas į salę ir į jos pagrindines erdves pritaikytas žmonėms su negalia. Be to, judėjimo sunkumų turintys žmonės taip pat galės užsikelti ant scenos įrengtu keltuvu. Bendruomenės ir kultūros poreikiams įgyvendintas Šalčininkų rajono savivaldybės projektas turės įtakos gyvenimo kokybės gerinimui Turgeliuose, mažins socialinę atskirtį, skatins gyventojų iniciatyvą, čia bus sudarytos užimtumo ir saviraiškos sąlygos. Investicijos vertė – 328 tūkst. eurų.

Į susirinkusius taip pat kreipėsi Turgelių seniūnijos seniūnas Voicech Jurgelevič.

- Atnaujinti kultūros namai, be jokios abejonės, pakeis Turgelių vaizdą. Šiuolaikiško įvaizdžio dėka ši įstaiga taps atviresnė ir patrauklesnė gyventojams. Esu tikras, kad čia bus daug veiklos, - pasakė seniūnas Voicch Jurgelevič.

Už gerą investiciją į Turgelių seniūnijos kultūrą ir visuomeninį gyvenimą Šalčininkų kultūros centro direktorė Gražina Zabarauskeitė dėkojo rajono vadovams.

Artistinėje renginio dalyje koncertavo vietos bažnyčios choras „Marijos vaikai“, liaudis ansamblis „Turgelianka“ ir solistė Katažina Zvonkuvienė, kuri savo gyvybingumu ir profesionaliu atlikimu sužavgyvybingumu ir profesionaliu atlikimu sužavėjo susirinkusius. Koncertas baigėsi karštais publikos aplodismentais. Renginį vainikavo didžiulis tortas, kuriuo vaisinosi visi šventės dalyviai.

Irena Kolosovska

salcininkai.lt

Komentuoti