Atidaryta paroda Jurgos Ivanauskaitės atminimui

2011-11-16, 07:46
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilniaus dailės akademijos parodų salėje „Titanikas“ atidaryta retrospektyvinė dailės paroda „Jurga Ivanauskaitė. Sankryžos“.

Prieš ketverius metus mirusiai dailininkei ir rašytojai būtų sukakę 50 metų.

LTV „Panorama“ praneša, kad į Jurgos Ivanauskaitės parodą „Sankryžos“ susirinkę žmonės vos tilpo dailės akademijos parodų salėje „Titanikas“. Tai pirmoji Jurgos Ivanauskaitės retrospektyvinė dailės paroda, surengta, deja, jau po mirties.

Paroda atidaryta jos 50 metų jubiliejaus proga. Nors geriau žinoma kaip rašytoja, Jurga Ivanauskaitė baigė tuometį dailės institutą, todėl parodoje daug jos studijų darbų, sukurtų teatro ir politinių plakatų. Tačiau pasak parodos kuratorės Ramunės Rachlevičiūtės, studijuodama ji buvo nurašyta kaip dailininkė.

„Kai visus mokė, kad galima piešti tik anglimi, ji tuo tarpu piešė smulkiai grafitiniu pieštuku. Kadangi tai buvo nepageidaujama, Jurga Ivanauskaitė buvo originali. Ji priešinosi, buvo ištikima sau ir tai, ko ji nerodė parodose, ir sudaro jos kūrybinį veidą. Tą tikrąjį, atskleidžiantį, kokia ji norėjo būti, bet kurio parodyti jai tiesiog neleido. Mes piešiniuose atpažįstame Jurgą, tokią, kokią pažįstame, juk nedaug yra menininkų, kuriuos galima pašaukti vardu“, – kalbėjo parodos kuratorė R. Rachlevičiūtė.

Pasak Rachlevičiūtės, baigusi studijas Ivanauskaitė iš karto išleido pirmąjį savo novelių rinkinį „Pakalnučių metai“, taip tarsi pasitraukdama iš dailės į literatūrą, kurioje ji galėjo būti savimi. Todėl, kuratorės teigimu, šie darbai įdomūs, nes nebuvo eksponuoti ir kurti tik pačiai sau.

„Įdomiausia parodos dalis yra nežinoma žiūrovams, o tik artimiesiems“, – sakė parodos kuratorė.

Parodoje pristatyta ir nauja knyga „Angelo rūbas“. Knygos idėja kilo iš Jurgos Ivanauskaitės parodos „Angelariumas“, surengtos prieš šešerius metus Vilniuje. Joje buvo eksponuojama 12 angelų paveikslų ir instaliacija – marškiniai, nuo viršaus iki apačios kruopščiai autorės ranka išrašyti tekstu – maldomis

Margarita Alper
LTV „Panorama“
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24