Oslas atsisakė planų perkelti E. Muncho muziejų

2011-11-12, 10:11
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Oslas atsisakė planų netoli operos rūmų perkelti muziejų, kuriame saugoma didžiausia pasaulyje ekspresionisto Edvardo Muncho darbų kolekcija.

Opozicijai priklausanti populistinė dešinės ir keletas kairiųjų partijų, sudarančių daugumą miesto taryboje, teigia, kad vietoj to bus atlikti tyrimai ir nustatyta, ar muziejus galėtų likti toje vietoje, kurioje yra dabar, ir būti tik pertvarkytas ar galbūt išplėstas, ar jį reikia perkelti ir prijungti prie Nacionalinės galerijos.

Studijos rezultatai paaiškės kitąmet, praneša naujienų agentūra AFP.

Prieš rugsėjį vykusius savivaldos rinkimus senoji miesto taryba buvo nusprendusi perkelti E. Muncho muziejų į naują pastatą, kuriame būtų dar vienas muziejus ir biblioteka.

Šį pastatą ketinta statyti netoli Oslo naujųjų operos rūmų, futuristinio Oslo fiordo pakrantėje iškilusio pastato.

Buvo sumanyta sukurti kultūros centrą, kuris duris turėjo atverti 2014 metais, kai Norvegija švęs 200-ąsias konstitucijos pasirašymo metines.

Tačiau opozicija ir kairiosios partijos, be kita ko, nepritarė šio projekto kaštams ir statinio architektūrai.

1944 metais miręs E. Munchas, kuriam tuomet buvo 80 metų, Oslo miestui paliko maždaug 1,1 tūkst. paveikslų, 15,5 tūkst. grafikos darbų, 4,7 tūkst. eskizų ir 6 skulptūras.

Į pirmuosius laikraščių puslapius šis muziejus pateko 2004 metais, kai pavogti du žymiausia menininko paveikslai – „Šauksmas“ ir „Madona“. Kūriniai rasti po dviejų metų.

Po šio įvykio muziejus renovuotas, sustiprinta jo apsauga. Dabar jame saugoma daugiau kaip pusė E. Muncho tapytų paveikslų ir visi grafikos darbai.

www.lrt.lt
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24