Spausdinti šį puslapį

Pristatomas naujas gidas po Užupio Respubliką

2018-10-15, 07:58
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Pristatomas naujas gidas po Užupio Respubliką Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Vingiuojanti Vilnelė, siauri skersgatviai ir kiemeliai – kaip Užupyje pamatyti įdomiausias vietas, kur pagroti pianinu ar gauti antspaudą pase? Užupio maršrutą pristatantis gidas „Užupis: respublika Vilniuje“ atskleidžia daugelį šio ypatingo Vilniaus rajono paslapčių, rašoma pranešime spaudai.

„Unikali, savita, organiškai vietos bendruomenėje gimusi idėja jau tapo viena iš Vilniaus vizitinių kortelių. Pristatomas maršrutas su žemėlapiu pavers Užupį lengviau prieinamu užsieniečiams. Gido pagalba Užupio legendos atvilioti turistai galės savarankiškai rasti įdomiausias vietas, daugiau sužinoti apie Respublikos atsiradimo ir gyvavimo istoriją bei patys bent laikinai pasijusti Užupio piliečiais“, - sako Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ direktorė Inga Romanovskienė.

Pasak jos, Užupis toks unikalus ne tik dėl savo bohemiškos atmosferos ir istorijos, tačiau ir dėl ypatingo atvirumo, sugebėjimo į savo žaidimą įtraukti pirmą kartą čia apsilankančius svečius. „Bet kuris gali spontaniškai pagroti pianinu ant upės kranto, pasisupti supynėmis arba perskaityti Užupio konstituciją savo kalba. Tai – nepakartojama patirtis, kurią išsiveža Vilniuje apsilankę svečiai ir kurios pagalba apie Vilnių sklinda garsas kaip apie kūrybišką ir atvirą miestą“, - pridūrė I. Romanovskienė.

Nuo 1997-ųjų, kai lyg juokais, lyg rimtai nusiteikę užupiečiai paskelbė nepriklausomybę, Užupis turi savo prezidentą, konstituciją, valiutą, himną, muitinę, garbės piliečius. Rajoną saugo skulptoriaus Romo Vilčiausko ir architekto Algirdo Umbraso sukurta Angelo skulptūra, kuri yra tapusi populiaria vietinių susitikimų vieta. Užupio Respublikos informacijos centre „Magnetai ir Stebuklai“ galima išsiųsti laišką namo arba pažymėti pasą Respublikos antspaudu. Turistai dažnai sustoja nusifotografuoti prie jų gimtąja kalba parašytos Užupio Respublikos konstitucijos – juk ne kiekvienoje konstitucijoje kalbama apie teisę tingėti ar šuns teisę būti šunimi.

Keliaujant po Užupį su naujojo gido pagalba už kiekvieno posūkio laukia atradimai, tokie kaip neseniai duris atvėręs Lietuvos pažinimo centras „Tartle“, su šalies paveldu ir istorija kviečiantis susipažinti per meno prizmę. Kaskart naujų siurprizų pateikia netikėtomis instaliacijomis garsėjantis Užupio meno inkubatorius, o nuo praeivių akių pasislėpusi ant pasakiško šlaito įsikūrusi šv. Baltramiejaus bažnyčia atskleidžia neįtikėtiną miesto panoramą. Miesto svečiams taip pat siūloma žengti žydų paveldo takais ir pamatyti medinę rajono architektūrą.

Į Užupį užsuka daugelis Vilnių lankančių turistų. Jis ypač mėgstamas keliaujančių rašytojų ir žurnalistų, kurie kelionių įspūdžiais dalijasi su savo skaitytojais. Vien šiais metais pasakojimus apie Užupį savo šalių auditorijoms rengė didieji Vokietijos TV kanalai ZDF ir Deutsche Welle, vienas didžiausių Jungtinės Karalystės naujienų portalų „Metro“. Užupį mini ir autoritetingas kelionių portalas „Lonely Planet“, skelbdamas Vilnių viena labiausiai rekomenduojamų Europos vietų aplankyti 2018-aisiais.

Užupio maršrutas pristatomas vokiečių, anglų, italų, lenkų ir rusų kalbomis. Gidą nemokamai galima atsisiųsti čia: http://vilnius-tourism.lt/ka-pamatyti/marsrutai/uzupis-nepriklausoma-respublika-vilniuje-2/ arba rasti Vilniaus turizmo informacijos centruose.

Komentuoti