Prasideda „nepatogaus kino“ festivalis

2011-10-21, 07:39
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Spalio 20-ąją, oficialiai prasideda dešimt dienų Vilniuje truksiantis 5-asis tarptautinės dokumentikos festivalis „Ad Hoc: Nepatogus Kinas“.
Jau nuo penktadienio, visi norintys galės skubėti į „Pasakos“ ir „Skalvijos“ kino teatrus, kur už simbolinį 1 ct mokestį gaus kruopščiai atrinktų, kuo nepatogiausių filmų puokštę, teigiama pranešime.

Ketvirtadienį simbolinę festivalio pradžią paskelbs filmas „Teisingumas Sergejui“ („Justice for Sergei“), kurį kviestiniai svečiai po filmo aptars su šios juostos įvykių liudininku, velionio Sergejaus Magnitskio kolega Jamisonu Firestone`u. Visi kiti festivalio lankytojai su garsiu teisininku galės susitikti ir padiskutuoti penktadienį, spalio 21-ąją, 15.30 val. Atviros Lietuvos Fondo konferencijų salėje (Didžioji g. 5), o filmą išvysti 18 val. „Pasakoje“.


Penkmetis festivaliui – didelė šventė


„Tai, kad festivalis šiemet švenčia savo penkerių metų gimtadienį yra mažas stebuklas ir didelė šventė mums, už tai   esame ypač dėkingi savo rėmėjams. Užsienio reikalų ministerijai, Kultūros rėmimo fondui ir daugeliui ambasadų padedant   sugebėjome ne tik išlaikyti festivalį prieinamą visiems, bet ir praplėsti programą, kviesti žiūrovus į susitikimus su kino kūrėjais, edukacinius renginius, kurių bus kaip niekada daug“, –   būsimus svečius sveikino festivalio ir jį rengiančio Lietuvos žmogaus teisių centro direktorius Gediminas Andriukaitis.
Šiemet „Nepatogus Kinas“ žiūrovus pasitiks daugiau kaip 40-ies filmų programa. Joje   tikros, sudėtingos ir prieštaringais jausmais kunkuliuojančios temos. Meilės istorijos, smurtas ir lygių teisių problemos bus akcentuojamos Moterų programoje, Žalioji programa Energetikos ir technikos muziejuje kvies atsigręžti į gamtos ir žmonijos išsaugojimą. Netrūks ir aštrių verslo, korupcijos bei politikos temų, kurias paįvairins spalvingos diskusijos apie demokratiją ir užsienio šalių gyvenimą.
Nepraleiskite progos ne tik išvysti nepatogius filmus, bet ir pasidalinti mintimis apie juos – žmogaus teisių kino festivalyje „Ad Hoc: Nepatogus Kinas 2011“ lankysis net 15 svečių iš užsienio, kurie noriai atsakys į žiūrovų klausimus.


Žiūrovai patys spręs, kiek nori mokėti už filmą


Vilniuje „Nepatogus Kinas“ rengėjai lankytojus kviečia patiems nuspręsti, kiek jie nori mokėti už galimybę pamatyti norimą „nepatogų” filmą. Festivalio organizatorių teigimu, tokiu būdu renginys išlieka prieinamas visiems, o už bilietus surinktos lėšos bus skirtos visus metus vyksiančių nemokamų filmų peržiūrų organizavimui. Bilietai į „Nepatogaus Kino“ peržiūras, vyksiančias Vilniuje, kino teatruose „Skalvija“ bei „Pasaka“, bus platinami už simbolinį 1 cento mokestį, o norintys sumokėti daugiau – likusią sumą galės paaukoti festivalio edukacinės programos organizavimui.
„Nepatogus Kinas“ visada buvo kino festivalis, kuris yra atviras visiems. Iki šių metų į visas festivalio peržiūras žmonės galėjo patekti turėdami nemokamus bilietus, kurie seanso dieną buvo dalijami kino teatrų kasose. Tačiau kiekvienas festivalis – tai labai didelės išlaidos, todėl šiemet norime paraginti žiūrovus patiems nuspręsti, kokia suma jie įvertina galimybę pamatyti išskirtinius filmus ir taip padėti „Nepatogiam Kinui“ gyvuoti“, – sako G. Andriukaitis.
Nuo 2007-ųjų vykstančio „Nepatogaus Kino“ edukacinėse peržiūrose apsilankė daugiau nei 42 tūkst. žiūrovų. Pamatyti rimtų, šokiruojančių ir priverčiančių kitaip mąstyti istorijų pastaruosius trejus metus iš eilės kasmet ateidavo daugiau nei po 12 tūkst. žmonių. Šiais metais žmogaus teisių kino festivalis „Ad Hoc: Nepatogus Kinas“ į Vilniaus kino sales kvies spalio 20 – 30 d. Vėliau projektas persikels į Kauną (lapkričio 2 – 6 d.), Klaipėdą (lapkričio 8 – 12) ir mažesnius Lietuvos miestus.

www.lrt.lt
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24