„Nepatogaus kino“ dėmesys – posovietinės erdvės realijoms

2011-10-11, 10:13
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Po dešimties dienų Vilniuje prasidės dokumentinio kino festivalis „Ad hoc: Nepatogus kinas“.

Šiemet festivalyje daugiau nei 40 filmų, laukiama atvykstant 15 užsienio svečių. Didelis dėmesys festivalio programoje skiriamas posovietinės erdvės realijoms.

Spalio 20-ąją penktąjį žmogaus teisių kino festivalį „Ad hoc: Nepatogus kinas“ pradės filmas „Teisingumas Sergejui“, pasakojantis apie žmogų, atskleidusį vieną didžiausių vagystės aferų Rusijoje, įvykdytą aukščiausių šalies pareigūnų. Ir už tai brangiai sumokėjusį. Sulaukęs vos 37-erių jis, neteisėtai įkalintas, mirė.
Filmas rodomas programoje „Kai valdo pinigai“. Šioje programoje bus parodytas ir filmas „Chodorkovskis“, jo pristatyti į Vilnių atvyks ir režisierius Cyrilas Tuschi.
Festivalis, kaip įprasta, suskirstytas į temines programas – iš viso aštuonias, skirtas lygiateisiškumui, aplinkosaugos klausimams, taip pat ir specialios retrospektyvos, skirtos Lotynų Amerikos regionui ir šiandienos Afganistanui.
„44 filmai ir itin didelis dėmesys skiriamas posovietinių šalių realijoms, ypatingai korupcijai, išvešėjusiai ir klestinčiai daugumoje šių šalių. Todėl neatsitiktinai ir atidarymo filmu pasirinkta juosta apie skandalingą korupcijos bylą Rusijoje“, – sako festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis.
Iš viso festivalyje laukiama 15 svečių, kurie ne tik pristatys savo filmus, bet ir dalyvaus diskusijose.
„Tai penktasis festivalis, nepaisant to, supratome, kad be savo žiūrovų paramos ilgalaikėje perspektyvoje negalėsime gyvuoti. Todėl šiemet labai skatiname savo žiūrovus prisidėti prie „Nepatogaus kino“, todėl kiekvienas, norintis ateiti į seansą, privalės paaukoti bent 1 centą“, – teigia G. Andriukaitis.
Vilniuje festivalis truks dešimt dienų, filmai bus rodomi „Skalvijos“ ir „Pasakos“ kino teatruose bei Energetikos ir technikos muziejuje, lapkritį festivalis persikels į Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Alytų, Ukmergę ir Uteną.


www.lrt.lt
www.lietuvosvalstybe.com   

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24