Pagerbti ES literatūros premijų laureatai

2013-11-27, 10:51
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Antradienio vakarą Briuselyje įteiktos 2013 m. Europos Sąjungos literatūros premijos (European Union Prize for Literature).

Premijas įteikė ES Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos kultūros ministras Šarūnas Birutis kartu su Europos Švietimo, kultūros, daugiakalbystės ir jaunimo komisare Androulla Vassiliou bei Europos Parlamento Kultūros ir švietimo komiteto pirmininke Doris Pack.

Sveikindamas dvylika šių metų laureatų iš skirtingų ES šalių, Š. Birutis pabrėžė literatūros svarbą pažįstant kitas kultūras, rašytojų, vertėjų ir leidėjų nuopelnus literatūros sklaidai.

"Nuostabu atrasti šiuos "kitus" pasaulius, kai klausomės autorių prisistatymų ir skaitome jų knygas. Drįstu sakyti, kad literatūra yra geriausia meno forma išreikšti mūsų supratimą apie kitas kultūras. Esu įsitikinęs, kad šią svarbią vertybę turime saugoti ir populiarinti. Ne mažiau svarbūs, ypač mažoms tautoms, yra savo darbui pasiaukoję vertėjai, galintys įkvėpti gyvybės literatūros tekstams, verčiamiems į skirtingas kalbas. Tai sudėtinga užduotis, todėl siekiame įvairiais būdais paremti jų darbą nacionaliniu ir Europos lygiu. Nepaprastai svarbus čia ir leidėjų darbas, ieškant išskirtinių tekstų traukiančių skaitytojus", - kalbėjo kultūros ministras Š. Birutis apdovanojimų ceremonijoje.

Šių metų Europos Sąjungos literatūros premijos įteiktos rašytojams iš Belgijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Kipro, Danijos, Estijos, Suomijos, Makedonijos, Vokietijos, Liuksemburgo, Rumunijos, Slovėnijos ir Ispanijos.

Ankstesniais metais ES literatūros premijas yra pelniusios ir dvi Lietuvos rašytojos: 2009 m. - prozininkė Laura Sintija Černiauskaitė, 2012 m. - eseistė Giedra Radvilavičiūtė.

lrkm.lt informacija

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24