Spausdinti šį puslapį

B. Tarras: jei kursiu toliau, tik kartosiu save

2011-10-06, 08:10
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Į Kauno kino festivalį atvykęs pasaulinio garso režisierius Bela Tarras pravedė specialius meistriškumo kursus.

Jis taip pat pristatė naujausią bei paskutinį savo darbą – kino filmą „Turino arklys“, praneša LTV „Panorama“.
Pernai Kaune viešėjęs vengrų kino režisierius Bela Tarras kartojo itin nemėgstantis keliauti, tačiau po viešnagės, kai Kauno kino festivalyje buvo surengta jo filmų retrospektyva, pažadėjo būtinai grįžti šiemet ir pažadą išpildė.
Lygiai po metų – jis vėl Kauno kino festivalyje. Čia režisierius pristatė naujausią savo darbą, filmą „Turino arklys“, šiemet Berlyno kino festivalyje apdovanotą „Sidabriniu lokiu“.
Režisierius teigia sukūręs tikrai paskutinį filmą ir sako tam turintis svarių priežasčių. Viską, ką norėjo jis jau sukūrė, ir jei toliau kurtų, pradėtų tik kartoti save. Jis teigia, kad nuo šiol pagrindinė jo veikla – jaunųjų kūrėjų ugdymas.
Kauno kino festivalyje jis taip pat surengė meistriškumo kursus jauniesiems kino kūrėjams. Pirmoji diena buvo skirta filmavimams. Vienas jų vyko autobusų stotyje, pasak B. Tarro, labai tinkančioje tokiems mokymams vietoje.
„Matyti realybę iš skirtingų pusių, o taip pamatyti realybę padeda kamera. Ieškoti spalvų, atspalvių, reaguoti į čia ir dabar vykstantį veiksmą, stebėti, kaip jis keičiasi, ieškoti ir rasti ryšį. Tai visada malonu, todėl darbas su jaunais kūrėjais man sukelia geriausius jausmus“, – kalbėjo režisierius.
Antrąją meistriškumo dirbtuvių dieną filmuota medžiaga montuojama. Taip pat diskutuota apie ilgų planų naudojimą kine. Režisieriaus filmų ypatybė – nespalvoti, hipnotizuojantys, nenutrūkstantys kadrai, trunkantys nuo keliolikos iki keliasdešimt minučių.
Naujausią darbą „Turino arklys“ inspiravo 1899-aisiais Italijoje, Turine, Friedrichui Nietzschei nutikęs incidentas: eidamas gatve filosofas pamatė kinkinio vežiką, botagu talžantį savo užsispyrusį arklį.
F. Nietzsche puolė prie arklio, norėdamas apginti apsikabino jo kaklą ir nualpo. Atsipeikėjusiam F. Nietzschei pakriko psichika, jis daugiau nebekūrė ir gyveno užsisklendęs savyje.
„Turino arklys“ Kaune rodomas trečiadienio vakarą, o savaitgalį filmą išvys ir sostinės kino mėgėjai.


Loreta Mačiulienė
LTV „Panorama“
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti