Įteikta Juozo Tumo-Vaižganto premija

2011-09-26, 08:26
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Malaišiuose, Anykščių rajone įteikta tradicinė lietuvių literatūros klasiko Juozo Tumo-Vaižganto premija.

Malaišių kaime, Vaižganto gimtinėje, prie buvusio jo tėvų namo ir paminklo susirinko rašytojo ir kanauninko   kūrybos gerbėjai. Šiemet rašytojų ir Žurnalistų sąjungų įsteigtą Vaižganto premiją už kūrybinius literatūros bei žurnalistikos nuopelnus laimėjo vilnietis Liudvikas Jakimavičius.

„Puikiai prisimenu, kaip mes studijuodavome „Dėdes ir dėdienes“,„Rimus ir nerimus“. Bet po to man į rankas pateko labai įdomi Universiteto bibliotekos medžiaga – Vaižganto susirašinėjimas su Petru Klimu, jo rankraščiai ir laiškai. Aš kaip tik tuomet rašiau pjesę, kuri vadinosi „Signataras“. Ji buvo apie Petrą Klimą, tad iš tų laiškų panaudojau nemažai medžiagos“, – kalbėjo J. Tumo-Vaižganto premijos laureatas Liudvikas Jakimavičius.

„Vaižgantas savo darbuose kėlė patriotines idėjas. Ir pažiūrėkite, kas atsitiko: praėjo keli dešimtmečiai ir mūsų visuomenėje šios idėjos tapo nepaprastai aktualios. Jų aktualumas slypi tame, kad didžioji mūsų visuomenės dalis yra pasimetusi, nes materialiosios idėjos lyg ir sureikšminamos, o dvasinės, tautinės, patriotinės idėjos kažkur nustumtos į prapultį“, – samprotavo Lietuvos bibliotekininkų draugijos garbės narys Vytautas Rimša.

Svėdasų seniūnijos įsteigta mažoji Vaižganto premija „Už kūrybinius nuopelnus Svėdasų kraštui“ įteikta biomedicinos mokslų daktarui Juozui Lapieniui.

Malaišiuose, Juozo Tumo Vaižganto tėviškėje, atidengta medinė skulptūra jo literatūriniams herojams Severiutei ir Mykoliukui. Pasak šventės organizatorių, planuojama kasmet sodybą papuošti naujomis Vaižganto personažų skulptūromis.

 

Skirmantas Pabedinskas

LTV „Panorama“

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24