Spausdinti šį puslapį

Trakuose vyko viduramžių riterių turnyras

2011-09-25, 15:43
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Rugsėjo 24 d. Trakų salos pilyje vyko IV tarptautinis viduramžių riterių turnyras Lietuvos kariuomenės vado kalavijui laimėti.

Šiais metais dėl kalavijo susikovė riteriai iš Lietuvos, Latvijos, Vokietijos ir Lenkijos klubų. Turnyre lietuviams ir užsienio svečiams buvo parodytos senos XIV a. Lietuvos karybos tradicijos, pristatyta viduramžių Lietuvos kariuomenė.

Turnyro nugalėtoju tapo riteris Beda iš Kaliningrado. Jam buvo įteiktas Lietuvos kariuomenės vado prizas – kalavijas. Antrąją vietą iškovojo riteris Hartmanas. Jam buvo įteiktas kovos kirvis. Trečiosios vietos laimėtojas – riteris Maksimilianas. Jis buvo apdovanotas durklu. Abu riteriai yra iš Latvijos klubo „Ekskalibur“.

Lietuvos kariuomenės vado prizas – kalavijas yra Vytauto Didžiojo karo muziejuje saugomo XIII a. Desiukiškių kalavijo, rasto 1986 m. Raudonėje, Jurbarko rajone, atitikmuo. Jį nukaldino žinomi Lietuvos ginklakaliai meistrai Stankai: tėvas Algirdas ir sūnūs Martynas ir Mindaugas. Ginklas yra pusantros rankos ilgio, pagamintas iš sluoksniuoto plieno, rankena – medinė, dengta oda, buoželė inkrustuota pagal XIV a. lietuvišką ornamentiką. Kalavijo svoris –1,4 kg, ilgis – 105 cm, makštys – medinės iš dviejų dalių, dengtos versta oda, kabinamos skeltu diržu ant juosmens.

Šventėje tradiciškai dalyvavo ir Lietuvos kariuomenės Didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono Garbės sargybos kuopos kariai su elitine XIV a. kario ginkluote ir ekipuote. Turnyro metu Garbės sargybos kuopos istorinis būrys atliko parodomąją programą, pademonstravo atkurtą XIV a. LDK riterio ekipuotės ir ginkluotės komplektą, senovinius kovos būdus pavieniui ir rikiuotėje, naudojant įvairius atkurtus lietuvių karių ginklus (ilguosius peilius, kovos kirvį, ietis ir kalavijus).

Lietuvai atstovavę riteriai pademonstravo, jog viduramžiais iškilusi Lietuvos didvalstybė turėjo narsius ir gerai kario amatą išmanančius kovotojus, aukšto lygio ginkluotę ir jos gamybos technologijas. Jų apranga buvo su išskirtine lietuviška atributika – Lietuvos valstybės simboliu – Gediminaičių stulpais. Jais pažymėti ir riterių skydai bei tunikos.

Viduramžių riterių turnyras – ne tik riterių kovos. Jo metu taip pat vyko „Viduramžių pasiuntinių“ senovinio šokio studijos pasirodymas. Šokėjams akomponavo senovinės muzikos ansamblis „Alta Danza“. Taip pat vyko šaudymo iš lanko varžybos, kurias organizao lankininkų klubas ,,Strėlė“.

Jau tradicija tapusį riterių turnyrą Trakų salos pilyje rengia Trakų istorijos muziejus, Lietuvos kariuomenė ir Trakų pilies brolija „Viduramžių pasiuntiniai“.

Viduramžiais pėsčiųjų ir raitų riterių turnyrai būdavo rengiami feodalų iniciatyva pilyse ir mugėse. Į kautynes atvykdavo tiek kalavijo profesionalai – karų ir kautynių veteranai, tiek ir jauni, šlovės bei turtų trokštantys vyrai. Riterių turnyruose buvo kaunamasi dėl įvairių priežasčių – piniginių prizų, šlovės, siekiant apginti nugalėtojo reputaciją arba išgarsėti.

Šiandien viduramžių riterių turnyrų ir kautynių rekonstrukcijos labai populiarios Europos valstybėse. Turnyrai rengiami kartu su žemių bei miestų ir miestelių šventėmis, siekiant atkreipti gyventojų ir lankytojų dėmesį į istorijos paveldą ir tradicijas. Dažnai turnyrus globoja senosios aristokratų ir monarchų giminės.

LR Naujienų tarnyba

www.lvcom.lt

Komentuoti