Rentgenas padėjo aptikti nežinomą F. Goya paveikslą

2011-09-23, 06:04
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Po vienu Francisco Goya paveikslu aptiktas iki šiol nežinomas šiuo tapytojo kūrinys, pranešė „Rijksmuseum“ Amsterdame.
Nebaigtas kūrinys po F. Goya „Dono Ramono Satue portretu“ rastas naudojant naują rentgeno technologiją, praneša BBC.

Manoma, kad jame vaizduojamas prancūzų generolas. Tai gali būti ir Napoleono Bonaparto brolio Josepho portretas. Muziejaus teigimu, ispanų menininkas portretą galėjo užtapyti dėl politinių priežasčių.
Josephas Bonapartas 1808–1813 metais buvo Ispanijos karaliumi.
Kai Napoleono armija buvo išvaryta, o į sostą sugrįžo Ferdinandas VII, F. Goya, išsaugojęs paveikslą, galbūt taip norėjo atsiriboti nuo prancūzų režimo.
Tapytojas tarnavo prancūzų karaliui ir bijojo represalijų, nors jam oficialiai ir buvo dovanota bei jis vėl paskirtas pirmuoju rūmų tapytoju.
Galiausiai, nepatenkintas autokratiniu Ferdinando VII valdymu, jis paprašė leidimo įsikurti Prancūzijoje, kur gyveno iki mirties 1828 metais.
Naujasis jo kūrinys atrastas naudojant Antverpeno universiteto ir Delfto technologijų universiteto sukurtą technologiją.
Meno kūrinį atakuojant galingais rentgeno spinduliais, paveikslo sluoksnius sudarančių dažų atomai patys imi skleisti „fluorescencinius“ rentgeno spindulius. Tai leidžia nustatyti, kokios cheminės medžiagos spindulius skleidžia ir sudaryti paslėpto paveikslo spalvų žemėlapį.
Prieš dvejus metus ši technologija sėkmingai išbandyta su Vincento Van Gogho paveikslu. Po 1887 metais sukurtu kūriniu „Žolės lopas“ išryškėjo valstietės portretas.
Po to sukurta nešiojama rentgeno spindulių „skenerio“ versija, leidžianti muziejams tirti paveikslus, kurie per trapūs, kad juos būtų galima pervežti ar liesti.
Pasak „Rijksmuseum“, atrastas F. Goya paveikslas – formalus žmogaus, dėvinčio uniformą, portretas. Jo veido detalės taip ir nebuvo užbaigtos, tačiau „uniformą puošiantys ordinai rodo priklausymą aukščiausio rango riterių ordinui, Josepho Bonaparto sukurtam tuomet, kai jo brolis Napoleonas padarė jį Ispanijos karaliumi“.
„Tik 15 generolų ir pats Josephas galėjo dėvėti tokią uniformą ir medalį, nors kol kas nepavyko tiksliai nustatyti, kuris jų paveiksle pavaizduotas“, – teigia muziejus.
F. Goya sukurtas ispanų teisėjo Ramono Satue portretas, slėpęs Napoleono laikų paveikslą, kol bus atidarytas pagrindinis „Rijkmuseum“ pastatas, eksponuojamas Boijmans Van Beuningen muziejuje Roterdame.

www.lrt.lt
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24