Į varpinę keliantį liftą strigdo saulė

2011-09-17, 09:21
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vos pusantro mėnesio į Vilniaus universiteto varpinę kėlęs modernus liftas pradėjo strigti – beveik savaitę kasdien tuo pat metu sustodavo.

Ilgai ieškoję gedimo priežasties, galiausiai universiteto darbuotojai nustatė, kad kaltininkė – saulė, praneša LTV „Panorama“.

Nuo birželio pradžios Vilniaus universitetas (VU) sostinės senamiesčio panorama grožėtis kviečia į Šventųjų Jonų bažnyčios varpinę. Čia, užkilę į 45 metrų aukštyje įrengtą apžvalgos aikštelę, lankytojai gali išvysti kvapą gniaužiančią senamiesčio panoramą.

Kad nepakartojamų Vilniaus vaizdų trokštantiems nereiktų kopti siaurais mediniais laipteliais, juos ėmė kelti modernus liftas, įrengtas už Europos Sąjungos pinigus, beveik 5 mln. litų.

Tačiau paskutinėmis vasaros dienomis liftas vos užkilęs imdavo ir sustodavo.

„Visą savaitę kankinomės. Kai tik ateina vakaras, liftas pakyla į viršų, durys atsidaro ir viskas – nenori toliau važiuoti. Bandėme ieškoti priežasties, žiūrėjome ir vienaip, ir kitaip. Paskui supratome, kad gali būti nuo saulės“, – pasakojo VU apsaugos darbuotojas Juozas Stonys.

Pasirodo, saulė apšviesdavo lifto daviklį ir šis neleisdavo uždaryti lifto durų.

„Iš pradžių jį kažkuo užklijavo, kad nebūtų matytis, bet tai nepadėjo. Tuomet pastatė sienelę, iš pradžių mažesnę, paskiau aukštesnę“, – sakė J. Stonys. 

Liftą įrengusi bendrovė, pasak universiteto vadovų, ne ypač skubėjo ieškoti gedimo priežasčių.

„Kai perka naują produktą, kiekvienas žmogus tikisi, kad nusipirks gerą produktą, veikiantį. Ir kai įsigyjamas neveikiantis daiktas, tai, žinoma, kyla įvairių minčių. Dabar problemą pavyko išspręsti, bet laikas parodys, ar tas sprendimas yra teisingas ir ar liftas toliau veiks“, – teigė VU mokslo reikalų prorektorius prof. habil. dr. Juras Banys.

Prorektorius viliasi, kad kol galioja lifto garantija, bendrovė irgi prisidės sprendžiant problemą. O liftas šiemet jau skaičiuoja paskutines veiklos dienas, mat atšalus orams jis nepritaikytas veikti ir nebus eksploatuojamas.

Tomas Kavaliauskas
LTV „Panorama“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24