„Svečiuose pas Sofiją Alšėniškę“

2013-08-29, 11:43
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vykdant projektą „Dvi šalys – bendra kultūra ir istorija“ praėjusį savaitgalį 80 asmenų Vilniaus rajono delegacija, vadovaujama merės Marijos Rekst, viešėjo Ašmenos rajone.

Penktadienį, rugpjūčio 23 d., prie Pranciškaus Bohuševičiaus muziejaus vyko abiejų rajono atstovų susitikimas – kartu pristatytas vilniečių ir baltarusių poetų eilėraščių rinkinys „Susitikimai“. Knygoje išspausdintos eilės keturiomis kalbomis: lenkų, rusų, lietuvių ir baltarusių.

„Virtualus pasivaikščiojimas“

Svečiai susipažino ir su turizmo trasa „Ašmenos aukštumos istoriniai keliai“, mat vykdant projektą išleistas vadovas po Ašmenos aukštumą, kuri plyti po abi Lietuvos – Baltarusijos sienos puses, žemėlapį, pasienio regiono amatų katalogą. Vienu iš projekto rezultatų bus „virtualus pasivaikščiojimas po Ašmenos aukštumą“, t. y. bus sukurta interneto svetainė, dėl kurios neišeinant iš namų bus galima aplankyti Vilniaus ir Ašmenos rajonus. Kolektyvai „Cicha noivnka“ ir „Sužanianka” surengė koncertą.

Šeštadienį organizatoriai pakvietė svečius į ekskursiją po Ašmeną, Župronis, Alšėnus. Nors tai – mažas rajonas ir išsidėstęs daugiausia kaimo teritorijoje, tačiau kiekvienas kaimas prižiūrėtas - suremontuotos gatvės, prisodinta gėlių. Paminklai, atminimo lentos, gatvių pavadinimai liudija, kad iš šių vietovių kilusių iškilių žmonių atminimas yra gyvas, jiems skiriama derama pagarba.

Alšėnai

Čia, prie paminklinio akmens Sofijki Alšėniškei atminti, gidas pasakojo jos ir Vladislovo Jogailos susitikimo istorją. Taip jau susiklostė, kad trys ankstesnės karaliaus žmonos mirė jaunos nepalikdamos sosto įpėdinio ir tik Sofija pagimdė keturis vaikus, kurie davė pradžią Jogailaičių dinastijai.

„Pokylis pas Sofiją Alšėniškę” vyko prie pilies griuvėsių. Ašmenos rajono valdžios atstovai ne kartą pabrėžė, kad ketina išsaugoti tai, kas liko iš buvusios pilies didybės. O pavyzdys jiems - Medininkų pilies rekonstrukcija.

Išskirtinėje aplinkoje vyko plataus masto teatralizuotas pasirodymas, sužavėjęs visus susirinkusiuosius. Improvizuoti kunigaikštienė ir karalius sulaukė daugybės svečių iš atokesnių ir artimensių vietovių. Kiekvienas iš svečių atvežė valdovams dovanų - pristatydavo savo regiono kultūrą. Vilniaus rajono totorių bendruomenės atstovė sušoko tradicinį šokį. Ansamblis „Zgoda” parodė miuziklo „Ponas Tadas” fragmentą. Derėtų pasakyti, kad viduramžių drabužiai vaidinimui „Svečiuose pas Sofiją Alšėniškę” įsigyti pagal įgyvendinamą projektą.

Nuotaikinga mugė

Šventės metu vyko Lietuvos ir Baltarusijos liaudies meistrų mugė. Ansamblio „Cicha nowinka” narės siūlė verbų, mokė, jas rišti. Savo gaminius pristatė bitininkas Juzef Vonsovič, keramikė Margarita Čekolis iš Paberžės, karpinių meistrė Adolfina Germanavičeinė iš Pagirių, meduoliais pasivaišinti kvietė Griškevičių šeima.

Po koncerto vyko riterių kovos, žirgų pristatymai, amatų pamokos, viduramžių šokių mokymas. Šventę užbaigė koncertas, kurį pradėjo Vilniaus rajono folkroko kolektyvas „Dwa tygodnie”.

Rugsėjo 27 d. Vladislovo Sirokomlės muziejuje Bareikiškių kaime (Rukainių seniūnija) vyks Vilniaus ir Ašmenos rajonų bendro projekto baigiamasis renginys, dalyvaus svečiai iš Baltarusijos.

Dorota Levko

Autorės nuotr.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24