Pitsburgo simfoninis orkestras atvyko į sostinę

2011-08-30, 07:25
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)


Pirmąsyk Lietuvoje – „geidžiamiausia“ pasaulio smuikininkė Anne Sophie Mutter ir Pitsburgo simfoninis orkestras.

Vasaros pabaigoje Lietuvos melomanų laukė išskirtinis įvykis – rugpjūčio 29 d. Vilniuje, Nacionaliniame operos ir baleto teatre, koncertuoja geriausių pasaulio orkestrų penketuką puošiantis Pitsburgo simfoninis orkestras iš JAV bei „geidžiamiausia“ klasikinės scenos pažiba vadinama smuikininkė Anne Sophie Mutter iš Vokietijos. Diriguoja Pitsburgo simfoninio orkestro meno vadovas, austrų dirigentas Manfredas Honeckas. Šį koncertą Vilniuje pristato Vladimiro Romanovo fondas.


Pitsburgo simfoninis orkestras jau per šimtą metų yra svarbiausias Pitsburgo miesto kultūros reiškinys. Jungtinių valstijų kolektyvas vertinamas už nepriekaištingą atlikimo kokybę. Muzikologų teigimu, simfoninis orkestras priklauso geriausiųjų penketukui pasaulyje. Vieną kartą metuose orkestras išsirengia į gastroles. Į Vilnių kolektyvas atvažiavo, aplankęs kelis Europos festivalius. Kartu su orkestru vieninteliame koncerte groja smuikininkė Anne Sophie Mutter
Anne Sophie Mutter ir Pitsburgo simfoninio orkestro koncerte Vilniuje skamba smuiko muzikos aukso fondui priskiriamas Felixo Mendelssohno Bartholdy Koncertas smuikui ir orkestrui e-moll, plataus muzikinio alsavimo Piotro Čaikovskio Simfonija Nr. 5 bei smuiko virtuozei dedikuotas bene garsiausio šių dienų vokiečių kompozitoriaus Wolfgango Rihmo kūrinys„Lichtes Spiel“ („Šviesų žaismas“), kurio pasaulinė premjera vos prieš pusmetį nuskambėjo Niujorke. „Šio kūrinio pagrindas – Mocarto sudėties orkestras, kuriame vbai įdomiai traktuojama smuiko partija. Man įdomu kaskart jį atliekant išbandyti savo jėgas“, – apie kūrinį pasakoja pati smuikininkė Anne Sophie Mutter.
Anne Sophie Mutter – viena charizmatiškiausių šių dienų pasaulio atlikėjų – koncertinę karjerą pradėjo dar būdama trylikos Liucernos festivalyje (1976 m.), kur ją išgirdęs legendinis XX a. dirigentas Herbertas von Karajanas jau kitąmet dirigavo pirmajam smuikininkės pasirodymui prestižiniame Zalcburgo festivalyje.
Šis koncertinis sezonas 47-erių solistei yra jubiliejinis – 35-asis.
Prabėgę dešimtmečiai atnešė atlikėjai stulbinamą profesinę sėkmę. Jos kūrybinę biografiją puošia bendradarbiavimas su tokiais orkestrais kaip Berlyno filharmonijos, Anglijos kamerinis, Niujorko filharmonijos ir kiti, diriguojant Danieliui Barenboimui, Jamesui Levine’ui, Valerijui Gergijevui, Zubinui Mehtai, André Previnui. Pastarieji du yra buvę Pitsburgo simfoninio orkestro muzikos vadovai.
Anne Sophie Mutter – atvira pasauliui asmenybė. Pasak jos pačios, ji yra optimistė ir idealistė, nepaisant asmeniniame gyvenime tekusių sunkių išbandymų. 1989 m. ištekėjusi pirmą kartą, 1995 m. Mutter palaidojo sunkia liga sirgusį vyrą, pasilikdama su dviem mažais vaikais ant rankų. Tačiau nepalūžo, o vaikai – Arabella ir Richardas – iki šiol yra bene didžiausi smuikininkės įkvėpėjai (iš Mutter pildyto „Prousto klausimyno“: mėgstamiausia laisvalaikio veikla – būti su savo vaikais, baisiausias dalykas būtų tapti bloga mama, gražiausi vardai – savo vaikų).
Matyt, nenumaldomas smalsumas ir meilė žmonėms (Mutter dvasiniai herojai yra Dalai Lama, Gandhi, Motina Teresė) lemia, kad tobulai atlikdama klasiką (Mozartu žavisi ne tik kaip kompozitoriumi, bet ir kaip asmenybe) smuikininkė nenustoja groti ir pačios naujausios, mūsų dienomis kuriamos muzikos. Jos įgrotas K. Pendereckio Koncertas smuikui Nr. 2, išleistas „Deutsche Grammophon“ firmos, pelnė vieną iš kelių solistės turimų „Grammy“ apdovanojimų. Drauge garsiai smuikininkei rūpi jaunieji talentai – įsteigė fondą jiems remti; noriai dalyvauja labdaros projektuose remti sergančius ir vargstančius žmones.
Klausytojus pavergiantį sodrų smuiko toną Mutter išgauna grieždama vienu iš dviejų jai priklausančių retų Stradivarijaus instrumentų (1703 m. „Emiliani“ ir 1710 m. „Lord Dunn-Raven Stradivarius“). Koncertams renkasi to paties modelio, nevaržančias judesių berankoves Johno Galliano sukneles, nors retai kada scenoje vilki savo mėgstamą raudoną spalvą.
„Klaida, padaryta iš meilės, nėra tikra klaida“, – įsitikinusi solistė. – „Klaida būtų gyvenimas be muzikos“.
Anne Sophie Mutter yra apdvanota Didžiuoju ordinu už nuopelnus Vokietijos Federacinei Respublikai, Prancūzijos garbės legiono ir kitų kraštų ordinais, pelnė Tarptautinį Ernsto von Siemenso, Leipcigo Mendelssohno apdovanojimus, ne vieną „Grammy“ statulėlę.
 
Monika Petrulienė
LTV „Panorama“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24