Totoriai Trakuose švęs sabantujų

2011-06-12, 11:47
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
i17wd515395Totoriai skelbia sugrįžtantys į Trakus su dainomis ir šokiais: š.m. birželio 18 dieną Pusiasalio pilies teritorijoje vyks VII Baltijos šalių totorių sabantujus – tradicinė totorių pavasario lauko darbų pabaigos šventė.
Pasak Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininko Ado Jakubausko, tokio didelio masto totorių sabantujaus Lietuvoje dar nebuvo. Tikimasi, kad į šventę Trakuose susirinks per 150 totorių iš užsienio.

„Trakai nuo Vytauto Didžiojo laikų garsėjo kaip viena didžiausių totorių bendruomenių susitelkimo vietų Lietuvoje, – sako A.Jakubauskas, – todėl šį sabantujų nutarėme skelbti su šūkiu „Sugrįžimas į Trakus“ ir tikimės, kad Trakai taps tradicine vieta švęsti šią šventę, kuri padeda Lietuvos totoriams išlaikyti savo tautines tradicijas, vystyti kultūrą ir telkti bendruomenę“.
Šventės metu vyks totorių nacionaliniai sportiniai žaidimai, bus pristatomi totorių amatai, koncertuos totorių folkloriniai ansambliai iš Lietuvos ir užsienio.
Kaip sako sabantujaus kuratorė Ema Aleksandrovič, tarp sportinių žaidimų galima išskirti šaudymą iš totoriškų lankų ir totoriškas tradicines imtynes „kureš“, kurių nugalėtojas gaus gyvą prizą – aviną. Iš senųjų amatų bus demonstruojamas kailių ir odos išdirbimas, renginyje bus ir totoriško kulinarinio paveldo – koldūnų, plovo, tradicinio totorių skanėsto „Šimtalapio“.
Planuojama, kad renginyje pasirodys totorių kolektyvai iš Tatarstano, kolektyvas iš Lenkijos „Bunczuk“, Lietuvos totorių folkloro ansamblis „Alije“, ansamblis iš Klaipėdos „Leisan“, Visagino „Miras“, Latvijos „Čišma“.
Sabantujus prasidės 12 val., renginys bus nemokamas.

Trakų rajono kultūros rūmų inf.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24