Spausdinti šį puslapį

Lietuvos paviljonui – antras pagal svarbą įvertinimas

2011-06-10, 17:23
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
5790674l Akimirka iš apdovanojimų ceremonijos, ŠMC nuotr.

Venecijos bienalėje pristatomas Dariaus Mikšio (Lietuva) projektas „Už baltos užuolaidos“ parodos žiuri įvertintas specialiu paminėjimu.
Tai yra antrasis nacionalinio paviljono įvertinimas po pagrindinio bienalės prizo – „Auksinio liūto“, kuris šiemet buvo įteiktas Vokietijos paviljonui, eksponuojančiam menininko Christopho Schlingensiefo kūrinį, praneša Šiuolaikinio meno centras.

Lietuvos paviljonas ir D. Mikšio projektas žiuri buvo išskirtas už „konceptualiai elegantišką ir produktyviai daugiaprasmį nacionalinės meno istorijos pateikimą.“
„Už baltos užuolaidos“ – tai bandymas parodyti simbolinę šiuolaikinės valstybės kuruojamą parodą, ją paverčiant tikra ekspozicija, nacionaliniu archyvu. Tai kolekcija, kurią sudaro menininkų, 1992–2010 m. gavusių Kultūros ministerijos valstybinę stipendiją, vaizduojamojo meno kūriniai. Iš visų stipendiją gavusių vaizduojamojo meno atstovų projekte dalyvauja 173 menininkai, į kolekciją pasiūlę po vieną savo kūrinį. Tai instaliacija ir performansas, vykstantis abiejose baltos užuolaidos pusėse. Vienoje pusėje saugomi visi kolekcijos kūriniai, o kitoje veikia kintanti ekspozicija, pagal lankytojų pasirinkimą formuojama iš kolekcijoje esančių darbų.
Dar prieš oficialiai paskelbiant žiuri vertinimus, Lietuvos paviljonas sulaukė daug dėmesio iš meno profesionalų, kurie galėjo apžiūrėti bienalę birželio 1–3 d. Lankytojai aktyviai rinkosi kolekcijoje turimus kūrinius, domėjosi Manto Petraičio ekspozicijos architektūra bei Jurgio Griškevičiaus grafiniu dizainu.
Iš viso 54-oje Venecijos bienalėje prisistatė net 89 šalys – tai didžiausias iki šiol bienalėje dalyvavusių nacionalinių paviljonų skaičius.
Šių metų Venecijos bienalės žiuri buvo sudaryta iš penkių narių – komisijos pirmininko menininko Hassano Khano, meno kritikės Carol Yingua Lu, parodų kuratorės Letizios Ragaglia, meno kritikės Christine Macel ir menininko Johno Waterso. Komisija apžiūrėjo bienalę prieš parodos atidarymo dienas ir paskelbė savo vertinimus oficialios bienalės inauguracijos metu – birželio 4-ąją.
Iš viso paskirtos šešios nominacijos: keturi apdovanojimai menininkams ir du – nacionaliniams paviljonams. Už gyvenimo nuopelnus „Auksiniai liūtai“ buvo skirti austrų menininkui Franzui Westui ir amerikiečių menininkei Sturtevant. Kuruotos bienalės parodos „Illuminations” menininkui Christianui Marclay „Auksinis liūtas“ atiteko už jo žymųjį 24 valandų filmą „The Clock.“ Daug žadančio jaunojo menininko nominacija buvo skirta Haroonui Mirza, kuriam komisija įteikė „Sidabrinį liūtą“, o menininkė Klara Liden įvertinta specialiu paminėjimu.

www.lrt.lt

Komentuoti