Pikeliškėse – iškilmingos didžiųjų lauko darbų pabaigtuvės

2016-09-26, 14:08
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Pikeliškėse – iškilmingos didžiųjų lauko darbų pabaigtuvės © L24 (Fot. Marian Paliuškevič)

Rugsėjo 24 dieną Vilniaus rajono gyventojai, žemdirbiai ir atvykę svečiai susirinko tradicinėje, jau 21 metus gyvuojančioje Vilniaus rajono derliaus šventėje padėkoti Aukščiausiajam už gamtos malones ir žemdirbiams už surinktą gausų derlių bei kartu pasidžiaugti sunkaus kasdienio darbo vaisiais. Tradicinėje vietoje – J. Pilsudskio dvarelyje Pikeliškėse – šventė sukvietė didelį dalyvių skaičių. Parko takeliais judėjo minia žmonių, besigrožinčių kaip visada originaliai papuoštais bei svetingais Vilniaus rajono seniūnijų kiemeliais.

Vilniaus rajono derliaus šventė – tai iš kartos į kartą perduodama tradicija, kuri ilgainiui tapo itin vertingu Vilniaus rajono kultūrinu ir visuomeniniu reiškiniu. Šventė ne tik suburia gausybę dainų ir šokių kolektyvų ir profesionalaus meno atstovų, bet ir sutvirtina visų Vilniaus rajono tautų bendrumo ir vienybės jausmą.

Šventė prasidėjo margaspalve 23 Vilniaus rajono seniūnijų eisena. Jai vadovavo Lavoriškių seniūnija, kuri šiais metais buvo šventės šeimininkė. Seniūnijų darbuotojai, gyventojai ir svečiai, nešini sodo, daržo ir kitomis rudens gėrybėmis, iškilmingai žygiavo scenos link, kur visų laukė Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst. 

Vidurdienį bendrai maldai sukvietė šv. Mišios, kurių metu susirinkusieji dėkojo Aukščiausiajam už visas jo teikiamas malones, už išaugintą derlių, meldėsi už žemdirbius, ūkininkus ir visus rajono gyventojus. Mišias aukojo Apaštališkasis nuncijus Baltijos šalims arkivyskupas Pedro Lopez Quintana, jam talkino Vilniaus Arkivyskupijos ir Baltarusijos dvasininkai.

Iškilmingo šventės atidarymo metu merė Marija Rekst pabrėžė, kad Derliaus šventė, tai mūsų kasdienės „Duonos šventė“ bei tų, kurie ją sukuria – Dievo ir žemdirbių. Primindama šiųmečio renginio šūkį „Dalijamės duona, kultūra ir tradicija“, kvietė kaip šeima pasidžiaugti kartu ir pasidalinti tuo, kas mums yra svarbiausia – tai šių metų derlius, duona ant mūsų stalo, mūsų tradicijos ir kultūra, kuri yra savita ir užburianti.

Toliau vyko meninė renginio dalis, kurioje lijo linkėjimų lietus, buvo galima ir pramogauti, ir padainuoti, ir pašokti. Puikią nuotaiką dovanojo Vilniaus rajono kolektyvai „Mościszczanka“, „Barwy Podwileńskie“, „Iskry“, „Kapela Świętojańska“, o taip pat ansambliai „Gostinec“ ir „Lalki Corporation“ iš Baltarusijos. Be to, nuobodžiauti neleido ir šmaikštieji renginio vedėjai Dominik Kuzinevič ir Monika Jodko.

Šalia vykusioje mugėje dalyviai galėjo pasigrožėti ir įsigyti meno kūrinių, derliaus skanėstų. Kulinarijos šedevrų paragauti kvietė seniūnijų ir ūkininkų kiemeliai.

Šventės metu pagerbti ir merės apdovanoti konkurso „Metų ūkininkas 2016“ nugalėtojai: 1 vietą užėmė ūkininkas Andrej Zaicev iš Rudaminos seniūnijos. 2 vieta atiteko Jonui Bernotui iš Dūkštų seniūnijos, o 3 – Miroslavui Bužinskiui iš Marijampolio seniūnijos. Pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos komisija vertino ūkius buvo šie: perspektyvus ūkis, jo dydis, dalyvavimas ES paramose, sodybos apipavidalinimas, darbo patirtis ir t. t. Iš viso konkurse dalyvavo 26 ūkininkai.

Derliaus šventėje svečiavosi Baltarusijos, Lenkijos ir Japonijos ambasadų atstovai, o taip pat Europarlamento, Lietuvos Respublikos Seimo, Lenkijos Respublikos Prezidentūros, Senato ir Seimo nariai bei kaimyninių savivaldybių atstovai.

Didžiųjų lauko darbų pabaigtuvės suteikė kiekvienam daug įsimintinų ir malonių akimirkų.

vrsa.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24