Lietuvą ir Lenkiją sujungs „Miloszo kelias“

2011-06-23, 06:57
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

milosz Artėjant rašytojo, Nobelio premijos laureato Czeslawo Miloszo 100-osioms gimimo metinėms, per Lietuvą ir Lenkiją nusidrieks „Miloszo kelias“.

Pasak rengėjų, tai alternatyva tarp kaimyninių valstybių vyraujančiai santykių įtampai, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Lietuva įsitraukia į tarptautinę Cz. Miloszo 100-ųjų gimimo metinių minėjimo programą. Sekmadienį Vilniaus universiteto Sarbievijaus kieme bus atidengta atminimo lenta, šv. Jonų bažnyčioje vyks literatūros ir muzikos vakaras.

„Norėjosi aprėpti Cz. Miloszo asmenybę ir jo biografine prasme, padaryti tokį ratą nuo vaikystės iki jo sugrįžimo, ir ta intelektualiąją prasme, nes jis yra ir poetas, ir prozininkas, puikūs jo istoriniai tekstai“, – teigė aktorė Birutė Mar.

Nobelio premijos laureato kūrybos ir gyvenimo tyrimams pristatyti nuo pirmadienio Vilniaus universiteto auloje vyks tarptautinė konferencija. Į ją atvažiuoja žymiausi pasaulio Cz. Miloszo kūrybos tyrinėtojai.

Taikomosios dailės muziejuje bus atidaroma garsiajam rašytojui skirta paroda.

„Šalia parodos mes dar įrengsime skaityklą, Cz. Miloszo literatūros skaitymo salę, kurioje bus galima paskaityti ir net įsigyti mūsų leidyklų išleistą, lietuviškai išverstą ir bendrai Cz. Miloszo kūrybą“, – sakė Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys.

Birželio 29-ąją minėjimas persikels į Cz. Miloszo gimtinę –Kėdainių rajoną, Šetenius. Šios vietos aprašytos romane „Isos slėnis“, eilėraščiuose.

„Ši programa yra svarbi ne tik dėl to, kad mes minime Cz. Miloszą, bet taip pat ir dėl to, kad mes rodome, kokie stiprūs ir gražūs saitai gali jungti kultūros žmones ir dvi valstybes“, – kalbėjo Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto direktorius Mindaugas Kvietkauskas.

Cz. Miloszo gimtadienio dieną, birželio 30-ąją, renginiai tęsis Lietuvos ir Lenkijos pasienyje, Krasnagrūdoje, rekonstruotame Miloszų dvare. Tačiau šia programa Cz. Miloszo metų minėjimas dar nesibaigs.

„Rudenį rinksimės į naujo dokumentinio filmo apie Cz. Miloszą peržiūrą“, – sakė kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Šiomis dienomis pasirodė Viktorijos Daujotytės ir Mindaugo Kvietkausko monografija „Lietuviškieji Česlovo Milošo kontekstai“, leidžiama papildyta Cz. Miloszo eilėraščių rinktinė, rašytojo eseistika.

Monika Petrulienė

LTV „Šiandien“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24