Pasaulio paveldo komitetas yra susirūpinęs visos Kuršių nerijos išsaugojimu

2011-06-29, 12:40
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

britai-atranda-kursiu-nerija2Šiandien darbą baigia Paryžiuje vykstanti 35-oji UNESCO Pasaulio paveldo komiteto (PPK) sesija, kurios metu buvo priimti sprendimai ir dėl Pasaulio paveldui priskirtų Lietuvos objektų – Vilniaus istorinio centro ir Kuršių nerijos – išsaugojimo būklės.

Ilgos ir išsamios diskusijos šios sesijos metu, kaip sakė joje dalyvavęs Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento direktorius Vidmantas Bezaras, parodė, kad į Pasaulio paveldo sąrašą įrašytiems objektams, o jų yra tik apie 950, keliami išskirtiniai ir gana griežti reikalavimai. Todėl net menkiausia galima invazija, dėl kurios sumažėtų objekto vertingosios savybės, laikoma neleistina ir skubiai taisytina.

Taip buvo įvertinta ir dabartinė Kuršių nerijos, kuri yra bendra Lietuvos ir Rusijos Federacijos gamtos bei kultūros paveldo vertybė, išsaugojimo būklė. PPK pareiškė, kad yra labai susirūpinęs dėl Kaliningrado srityje sukurtos ekonominės vystymo zonos ir Rusijai priklausančioje nerijos dalyje planuojamų didžiulių laisvalaikio kompleksų statybų, nes tai padarytų didelės žalos trapiam kraštovaizdžiui ir sukeltų grėsmę vertybės vientisumui. PPK paragino Rusijos Federaciją nedelsiant sustabdyti statybų planus ir peržiūrėti su ekonominės zonos nustatymu susijusius klausimus. Šią problemą, pasak Vidmanto Bezaro, per tarpvalstybinius susitikimus su Rusijos Federacijos institucijomis ne kartą yra kėlę ir mūsų Aplinkos ministerijos atstovai.

Sesijos metu taip pat nuspręsta, kad abi valstybės turi kartu parengti Kuršių nerijos išskirtinės visuotinės vertės aprašą (Lietuva savo projektą jau yra pateikusi Pasaulio paveldo komitetui), bendrą šios saugomos teritorijos valdymo planą ir turizmo strategiją. Šis sprendimas paremtas ir praėjusį gruodį Kuršių nerijoje apsilankiusios jungtinės Pasaulio paveldo centro, Tarptautinės paminklų ir paminklinių vietovių tarybos ir Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos ekspertų misijos rekomendacijomis. Ekspertų siūlymu, Rusija ir Lietuva kitąmet vyksiančiai Pasaulio paveldo komiteto 36-ajai sesijai turi parengti pirmąjį Kuršių nerijos bendro valdymo plano projektą ir bendrų veiksmų aprašą. Po to iki 2013 m. turėtų būti sudarytas išsamus bendras valdymo planas. Jį reikės pateikti PPK peržiūrėti per 37-ąją sesiją 2013 metais. Tarptautiniai ekspertai atkreipė dėmesį, kad nepavykus pašalinti grėsmių Kuršių nerija gali būti įtraukta į Pavojuje esančio Pasaulio paveldo sąrašą.

PPK įpareigojo Lietuvą ir Rusijos Federaciją iki 2012 m. vasario 1 d. pateikti atnaujintą vertybės išsaugojimo būklės ataskaitą. Ji bus svarstoma per 36-ąją Pasaulio paveldo komiteto sesiją.

am.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24