Jaunimo programoms atskirai lėšų neskirs

2011-07-10, 06:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

1_65371Europos Komisija praėjusią savaitę paskelbė ilgalaikį 2014–2020 metų ES biudžetą, kuriame numatoma nefinansuoti atskiros jaunimo programos.
Tačiau Komisija atmeta jaunimo organizacijų būgštavimus, teigdama, kad pagal naująjį projektą bendrai švietimo, mokymo ir jaunimo programai bus skiriama dar daugiau pinigų, praneša LTV „Panorama“.
Jaunimo programos, tokios kaip Europos Sąjungos finansuojamas „Veiklus jaunimas“, suteikia jauniems žmonėms neformalaus ugdymo galimybes ir skatina Europos šalių jaunimo bendradarbiavimą.


„Ši programa labai stipriai prisideda prie jaunų žmonių socialinių įgūdžių įgijimo. Tai reiškia, kad vienaip ar kitaip neformalaus ugdymo metu jauni žmonės išmoksta dirbti komandoje, išmoksta dirbti kartu, išmoksta dalintis atsakomybėmis“, – kalbėjo Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas Šarūnas Frolenko.
Lietuvos jaunimo organizacijos tarybos manymu, naujas sprendimas yra Europos Sąjungos jaunimo politikos žingsnis atgal.
„Principinis sprendimas šiuo metu yra sujungti visas programas į vieną ir tuomet turėti tą „Education in Europe“. Mūsų vertinimu, taip nugalėtų formalusis švietimas ir labai formalus požiūris į švietimą“, – teigė Š. Frolenko.
Vilniaus policijos klubas vaikams ir jaunimui organizuoja Europos Sąjungos finansuojamus tarptautinius mainus. Vieną savaitę vaikai iš Lietuvos ir Danijos galėjo praleisti kartu bendruose užsiėmimuose. Projekto organizatoriai pabrėžia, kad dabartinės jaunimo programos išskirtinumas – dėmesys turintiems mažiau galimybių nei jų bendraamžiai.
„Vaikams su ribotomis galimybėmis labai dažnai tai būna vienintelė galimybė išvažiuoti į užsienį ar sutikti bendraamžių iš užsienio. Taip pat dar yra labai svarbu vaikams su elgesio problemomis vystyti savo socialinius įgūdžius tokiose situacijose ir tokiose stovyklose. Turim puikių pavyzdžių, kai šitos programos labai padeda jaunuoliam ir padeda apsispręsti, ko nori gyvenime. Jie priima sprendimus keisti savo gyvenimo būdą“, – pasakojo projekto socialinė darbuotoja Lina Narvilaitė.
Lietuvos jaunimo organizacijų taryba teigia, kad ši atskira jaunimo programa – vienintelė aiškiai orientuota į jaunimą. Tačiau pasak Europos Komisijos, ir naujajame projekte jaunimo programoms bus skirtas didelis dėmesys bei suteikta naujų galimybių.
„Šiuo metu dabartinės programos nesuteikia galimybės siekti magistro laipsnio arba jos tiesiog nėra tam pritaikytos. Tai Europos Sąjungos biudžetas bus naudojamas tam, kad pritrauktų privačių lėšų, ir studentai galėtų patogiomis, priimtinomis sąlygomis gauti paskolas įgyti magistro laipsnį ir daug kitų galimybių“, – sakė Europos Komisijos Lietuvoje spaudos ir informacijos skyriaus vadovas Giedrius Sudikas.
Europos Sąjungos biudžeto projekte švietimo programoms numatoma dviem trečdaliais daugiau lėšų nei dabar. Kiek ir kokiom programom bus skirta pinigų, dar nėra nuspręsta. Dar daugiau dėmesio bus skiriama „Erasmus“ programoms, švietimo įstaigų ir darbdavių bendradarbiavimui, švietimo ir mokymo sistemų modernizavimui ir stiprinimui.

www.lrt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24