Pavasario šauktuvės Kernavėje

2016-03-07, 13:52
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Pavasario šauktuvės Kernavėje fot. Virkantas Trumpickas

Jau kelerius metus pavasarėjant Širvintų rajone vyksta rajono seniūnijų kultūros dienos. Praėjusį šeštadienį toks renginys įvyko ir senojoje Lietuvos sostinėje Kernavėje. Matyt, ne kiekviena seniūnija gali pasigirti tokia kultūrinių objektų gausa kaip Kernavė. Gal todėl ir šventės šūkis buvo – „Takais po Kernavės kultūros židinius“.

Po pietų prie seniūnijos pradėjo rinktis šventės dalyviai ir žiūrovai. Apie šventės pradžią pranešė garsiai užgaudę tošiniai ragai, o žiūrovams atvykusius svečius pristatė Kernavės seniūnas S. Gaidakauskas. Svečių buvo ne taip ir mažai. Atvyko grupė Širvintų kultūros centro darbuotojų ir rajono savivaldybės Tarybos narių, o kartu su jais ir Aplinkos apsaugos ministro pavaduotojas Linas Jonaitis.

Po neilgos įžangos visi patraukė senųjų Kernavės piliakalnių link. Čia Kernavės kultūrinio rezervato direktorius S. Vadišis papasakojo apie šiais metais, greičiausiai birželio mėnesį, planuojamą atidaryti rekonstruotą XIII-XIV a. viduramžių Kernavės amatų miestelį. Miestelio lankytojai galės susipažinti su senovės lietuvių amatais: kalvių, kaulo apdirbėjų, puodžių darbo paslaptimis.

Šventės rengėjai vien senove neapsiribojo – svečių jau laukė Steven‘o Vincent‘o Mitcholl‘o galerija „Bardo“. Rengėjai iškart įspėjo, kad už galerijos durų eksponuojami darbai tikrai skirti ne silpnų nervų žiūrovams. Galerijoje eksponuojami darbai atlikti originalia technika. Žiūrint į juos susidaro įspūdis, kad tai fotografijos, bet žinant, kad tokių objektų gamtoje nėra, beliko suprasti, kad jie atlikti originalia grafikos technika. Juos vienija vadinamasis „fantasy“ stilius, o temą pasiūlė legenda apie Kernavės raganą.

Visai kitokie dailės kūriniai puošė Kernavėje esančią Henriko Orakausko studiją – galeriją „Šulinys“. Joje eksponuojami ne tik paties studijos šeimininko darbai, bet ir kitų Lietuvoje žinomų menininkų kūriniai. Čia pirmą kartą svečius linksmino ir Kernavės folkloro ansamblis „Medgrinda“.

Svečių sulaukė ir dar visai neseniai duris atvėrusi liaudies meistro Ipolito Užkurnio darbų ekspozicija. Meistro išdrožtos skulptūros, bareljefai, liaudiška tematika tapytos drobės visus žavėjo šiluma, paprastumu. Pasak renginio vedėjų, tokios ekspozicijos turėtų pavydėti net didieji  šalies miestai.

Aplankę net kelias parodas visi sugužėjo į nedidukę Kernavės kultūros namų salę. Čia įvyko linksma vakaronė, koncertavo folkloro ansamblis, visi ėjo ratelius, trypė polką, žaidė įvairus žaidimus. Šventės pabaigoje apdovanojimų sulaukė aktyviausi seniūnijos saviveiklininkai, žmonės, daugiausia prisidėję prie Kernavės populiarinimo, jos istorinių šaltinių tausojimo.

Virkantas Trumpickas

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24