Galvės ežero dugną švarino daugiau nei pusšimtis narų

2011-07-17, 05:52
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

galveŠiandien Galvės ežeras atsikratė daugybės šiukšlių, kurias į krantą prie pilies apžvalgos aikštelės iškėlė net 53 nardytojai. Suvažiavę iš Vilniaus, Kauno, Marijampolės ir Panevėžio nardymo entuziastai savo aktyvumu nustebino net Galvės ežero valymo akcijos organizatorių, bendrovės „Diugonis“ vadovą Gintautą Krakauską. Akcija sulaukė didelio, ne ką mažesnio dėmesio nei turistų numylėta pilis.


galve1„Būtinai sugrįšime kitąmet. Šiukšlių Galvėje daug , ypač netoli nuo kranto. Išvalę ežero dugną turime švaresnę ir sveikesnę aplinką. Ši akcija skatina tausoti ežerus ir gamtą, ugdyti ekologijos kultūrą“, – sakė profesionalus naras ir žinomas povandeninės fotografijos meistras G.Krakauskas.
Radinių iš ežero dugno įvairovė stebino. Nardytojai iškėlė ne tik automobilių, bet traktorių padangų, milžinišką plastikinio lango rėmą, geležinę kėdę, daugybę puodų, butelių, kibirų, buities rakandų, sovietinę ketaus šiukšlių dėžę. Beje, šią dėžę kaip sovietmečio paveldo reliktą panoro gauti dovanų ją iškėlę narai.
Nuo 11 iki 14 val. narų pajėgos dirbo be atodūsio ir prikrovė pilną šlamšto bendrovės „Trakų paslaugos“ krovininį automobilį. Tarp akcijos dalyvių po vandeniu darbavosi ir pasaulio dviračių čempionė Simona Krupeckaitė. Garsią sportininkę pribloškė žmonių užmojai šiukšlinti aplinką, kurioje patys gyvena. Jos žodžiais, darbo po vandeniu į valias.
galve2„Džiaugiamės nardytojų iniciatyva, kurią remiame ir remsime. Juk Galvės ežeras, įstabi gamta yra ne tik mūsų rajono, o visos Lietuvos. Tai, kas vyko ežero pakrantėje – puiki pilietinė iniciatyva, kuri ir darbais, ir pavyzdžiu skatina tausoti švarią aplinką“, – sakė rajono savivaldybės meras Vincas Kapočius, išvydęs narų darbo vaisius.
Po ežerą naršantiems narams talkino nemažas raudonais marškinėliais vilkinčių pulkas savanorių, o vestuvininkų svitos pilies fone panoro fotografuotis kartu su narais. Taigi kai kam iš nardytojų teko pabūti ir garbingais vestuvių svečiais.
„Ši ekologijos iniciatyva užkrečianti. Išvydus ištrauktus iš ežero dugno kalnus šiukšlių kilo minčių, kaip paskatinti žmones šiukšles ne mesti į vandenį, o jas rinkti. Pavyzdžiui, jachtininkams ketiname dovanoti plastikinių maišų šiukšlėms, kad jų klientai neterštų ežero“, – svarstė rajono savivaldybės administracijos direktorė Asta Kandratavičienė, čia pat, ant kranto, pasitarusi su Trakų seniūnu Kęstučiu Vilkausku ir savivaldybės vyriausiuoju ekologu Jonu Kriaučiūnu.
galve3Rajono savivaldybė savo ruožtu prisidėjo prie ekologijos akcijos – Galvės švarintojams buvo parūpinta transportas šiukšlėms, valtys, leista nemokamai statyti automobilius. Dvi valtis skyrė ir Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija. Akcijos dalyviai buvo nemokamai pavaišinti ir kibinais.
Po ežero valymo talkos jos organizatorius G.Krakauskas iš didelės dėžės, kuri tapo menama Galvės lobių skrynia, traukė apdovanojimus. Gaila, ji greit ištuštėjo, nes dalyvių buvo kur kas daugiau nei prizų.

Sigita Nemeikaitė
Trakų rajono savivaldybės viešųjų ryšių specialistė


Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24