Atšvęstas Prezidento A. Smetonos gimtadienis

2011-08-14, 20:52
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Ukmergės rajone, Užugiriuose, buvusioje Prezidento vasaros rezidencijoje atšvęstas 137-asis Antano Smetonos gimtadienis.

Užugirių dvare, buvusioje Antano Smetonos vasaros rezidencijoje, – tarpukario muzika, pagal to meto madą apsirėdę ponios ir ponai vaišinami prezidento labai mėgtais šaltibarščiais.
„Šiemet yra toks truputėlį kaip ir pabandymas, paieškojimas, ką mes turėtume demonstruoti šioje vietoje, bet matome tokį didelį norą, tokį entuziazmą, tokį troškimą atitrūkti nuo kasdienybės, kad tikimės kitais metais tikrai bus žymiai daugiau lankoma šita vieta“, – sako Išeivijos idėjų centro Projektų skyriaus vedėjas Modestas Mastavičius.


Antanui Smetonai sklypą Užugiriuose, visai prie pat jo tėviškės, visuomenė nupirko ir padovanojo 60-ojo gimtadienio proga. Po kelerių metų ten jau už savo lėšas Prezidentas pasistatė vilą. To meto spauda rašo, kad atvažiavęs į vasaros rezidenciją Antanas Smetona domėjosi ūkininkų reikalais, per dieną nueidavo po 12 kilometrų.
„Ūkį vedė Smetonienė, Prezidentienė, o pats Prezidentas ir su svečiais ir be svečių kiekvieną savaitgalį atvažiuodavo. Giminaičiai jo labai laukdavo, ypatingai vaikai, jie ten ir keliukus nušluodavo, nes Smetona dalindavo saldainius ir gira vaišindavo, o Smetonienė obuoliais“, – pasakoja Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Vaida Sakolnikienė.
Po karo prezidento dvaras nusavintas, sovietmečiu čia veikė dispanseris. Kitąmet Ukmergės savivaldybė, gavusi Europos Sąjungos paramą, ketina dvarą tvarkyti – čia bus įrengtas muziejus, vyks renginiai.
„Šiai dienai parama numatyta 5 milijonai, savivaldybės yra 600 tūkstančių litų, bet manome, kad to, be abejo, nepakaks ir savivaldybės bus didesnis indėlis. 5 milijonus kainuotų teritorijos sutvarkymas“, – teigia Ukmergės rajono savivaldybės Investicijų ir užsienių ryšių skyriaus vedėja Rima Boškevičienė.
Planuojama, kad aplink esančiose žemėse ateityje įsikurs golfo laukai, poilsio ir sveikatingumo centrai. 
Jūratė Anilionytė
LTV „Panorama“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24