M. Bujnicki: Barskūnų mokykla yra saugi

2015-10-29, 12:39
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Barskūnų mokyklą lanko vaikai iš aplinkinių kaimų (Šaulių, Jauniūnų, Miegučių, Vičiūnų, Medžiukų), mokymas vyksta lenkų ir lietuvių kalbomis Barskūnų mokyklą lanko vaikai iš aplinkinių kaimų (Šaulių, Jauniūnų, Miegučių, Vičiūnų, Medžiukų), mokymas vyksta lenkų ir lietuvių kalbomis © L24

– Pastaraisiais  metais mokinių skaičius mūsų mokykloje išlieka toks pat – apie 80. Nėra mažėjimo tendencijų, – portalui L24 sakė Barskūnų lenkų pagrindinės mokyklos (Širvintų rajono savivaldybė) direktoriaus pavaduotojas Marian Bujnicki.

Šiuo metu  Barskūnų  mokykla yra viena didžiausių Širvintų rajono kaimo pagrindinių mokyklų. O rajone tokios yra šešios – Alionyse, Zibaluose, Čiobiškyje, Bagaslaviškyje, Bartkuškyje ir Barskūnuose. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad Barskūnų pagrindinė mokykla yra vienintelė lenkų mokykla Širvintų rajone, turinčiame daugiau kaip 17 tūkstančių gyventojų.

Direktoriaus pavaduotojas nenorėjo prognozuoti, kas bus ateityje, nors vaikų parengiamojoje  klasėje (būsimieji  pirmokai) Barskūnams nėra mažai – net 7.

001-Borskuny-szkola-Fot.L24.lt-Mokykloje veikia darželinukų (vaikams nuo 4 metų) ir ikimokyklinė (vaikams nuo 6 metų) grupės. Kadangi Širvintų rajone (kaimo vietovėse) darželių nėra, tėvams tai idealus sprendimas, kai mokykla atstoja darželį. Nuo š.m. rugsėjo 1-osios į Barskūnus iš netolimų Medžiukų perkelta lietuvių pradinė mokykla.

Mokyklą lanko vaikai iš aplinkinių kaimų (Šaulių, Jauniūnų, Miegučių, Vičiūnų, Medžiukų), mokymas vyksta lenkų ir lietuvių kalbomis. „Deja, šiuo metu nėra chemijos ar fizikos specialistų lenkų, dauguma mokytojų yra lietuviai“, – sako M. Bujnicki. Tačiau nėra to blogo, kas neišeitų į gera – vaikai puikiai išmoksta sudėtingą terminologiją lietuvių kalba ir gerai susidoroja su ja  vyresnėse klasėse ar net studijų metu. Mokyklos mokytojai yra kvalifikuoti, dirba vien turintys bakalauro ir magistro laipsnius. Iš viso mokykloje dirba 19 pedagogų. Dauguma jų kilę iš Vilniaus.

Dvikalbė mokykla
Mokykloje mokosi nemažai lietuvių, todėl klasės yra mišrios ir mokymosi procesas, vaiko gerovei, yra vykdomas dvejopai. Lenkams – lenkiškai, lietuviams – lietuviškai. Kai kurie dalykai, tėvų pageidavimu, mokomi tik lietuvių kalba. Mokyklos renginiai taip pat vyksta dviem kalbomis – lenkų ir lietuvių.

Religijos moko Varšuvos popiežiaus teologijos fakulteto (Balstogės filialo) teologijos magistrė Valerija Bujnicka.

Lenkų politinio svorio augimas
Praėjusi Širvintų rajono savivaldybės kadencija (2011-2015) buvo rekordinė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovams – pirmą kartą šios savivaldybės istorijoje į rajono Tarybą buvo išrinkti 2 LLRA nariai (Stefanija Tomašun ir Marian Bujnicki). „Tiesa, Lietuvos nepriklausomybės pradžioje buvo kadencijų, kai savivaldybėje buvo 2 LLRA atstovai, bet mes tada nebuvome tokie stiprūs ir politiškai subrendę,“ – sako M. Bujnicki.

LLRA praeitoje kadencijoje valdančiojoje koalicijoje turėjo savo administracijos direktoriaus pavaduotoją Rasą Tamošiūnienę (dabartinė Tarybos narė iš LLRA) ir bendrai valdė rajoną. Ši sėkmė, pasak M. Bujnicki, pakeitė rajono gyventojų požiūrį į lenkų partiją. Jie pradėjo suvokti ją kaip reikšmingą rajono politinę jėgą. Partijos reitingai dar daugiau šoktelėjo, kai iš Vilniaus-Širvintų apygardos į Seimą pateko LLRA narė  Rita Tamašūnienė. „Ponia Rita labai daug dėmesio skiria mūsų rajonui, itin aktyviai padeda spręsti problemas“, – džiaugiasi M. Bujnicki.

Saugi mokykla
– Viena ponia kartą pasakė, kad niekada neatiduos savo vaikų į kitą mokyklą, nes Barskūnų mokykla yra saugi – suteikia tvirtą pagrindą toliau plėtoti mokinio asmenybę, – sako direktoriaus pavaduotojas.

Jis negalėjo suprasti, apie kokį saugumą buvo kalbama? Taip, mokykloje nėra fizinio smurto, nėra muštynių, nėra alkoholio ar cigarečių vartojimo, silpnesnių žeminimo... Bet ne apie tai buvo kalbama.

– Mokykla yra saugi, kalbant apie vaikų parengimą. Mūsų vaikai nepraranda pasitikėjimo savimi po to, kai pereina į lenkų ar net lietuvių gimnaziją. Mokinių parengimo lygis leidžia jiems tęsti mokymosi procesą bet kurioje švietimo įstaigoje. Vaikas nepalūžta bet kurioje mokykloje, – sako Barskūnų mokyklos absolventas M. Bujnicki, čia dirbantis nuo... praeito  šimtmečio. – Aš čia atėjau baigęs pedagoginį institutą (dabar Lietuvos Edukologijos universitetas) 1984 metais. Ši mokykla yra manimi persmerkta, – pusiau juokais sako ponas Marian. Ilgiau už jį čia dirba tik matematikas Marian Siemaško – ištisus 45 metus!

Ilgametis bendradarbiavimas su Lenkija
Jau daugelį metų Barskūnų mokykla bendradarbiauja su Lenkijos Chelmo miesto savivaldybe.

– Puikūs žmonės. Labai daug mums padėjo. Mokyklos pastatas buvo pastatytas 1964 metais. Vienintelis dalykas, ką per šiuos 50 metų jame remontavome – tai stogas. Daugiau pastatas nematė jokio remonto. O  mūsų partneriai savo laiku pakeitė visas palanges ir langus, rengdavo vaikams keliones į vasaros stovyklas Lenkijoje, kažkada padovanojo mikroautobusą Nysa. Tada jis mums nukrito kaip iš dangaus, nes aplinkinių kaimų tėvai išreiškė norą siųsti savo vaikus pas mus, o oficialaus šių vietovių susisiekimo su Barskūnais nebuvo, mes taip pat tada neturėjome pavėžėjimo galimybės. Draugai iš Chelmo padovanojo mokyklai grindų dažų, kanceliarinių priemonių, mokiniams – drabužių, avalynės, mokyklinių reikmenų, – vardijo direktoriaus pavaduotojas.

Šiandien vaikų pavėžėjimo problemos nėra, nes mokykla turi savo mikroautobusą, duotą Švietimo ir mokslo ministerijos.

016-Borskuny-szkola-Fot.L24.lt-Katalikiškų  tradicijų mokykla
Širvintų rajone veikiančioje Barskūnų mokykloje yra graži  tradicija.
– Kiekvieną rytą prieš pamokų pradžią susirenkame prie kryžiaus mokyklos koridoriuje ir su mokiniais kalbame skirtingas rožinio dalis, – sako M. Bujnicki. Kiekvienoje klasėje yra pakabintas kryžius, mokyklos koridoriuje yra paveikslas „Jėzau, pasitikiu tavimi“, padovanotas Maišiagalos parapijos kunigo Juzefo Aškielovič. Aikštėje priešais mokyklą taip pat stovi kryžius – čia vyksta didesni religiniai mokyklos bendruomenės susitikimai.

Mokyklos istorija
Archyviniai dokumentai rodo, kad Barskūnų  mokykla įkurta 1910 metų rugsėjo 1-ąją. Ji buvo įsikūrusi privačiame name. Mokyklos darbas pradėtas lapkričio 6 d. Ji tada vadinosi liaudies mokykla. Mokytojas buvo Michailas Pyškalo. Iš pradžių ją lankė 33 mokiniai – 27 berniukai ir 6 mergaitės nuo 9 iki 16 metų. Daugiausia tai buvo valstiečių iš aplinkinių kaimų vaikai. Mokymas vyko rusų kalba. Buvo mokoma skaityti, rašyti, skaičiuoti, piešti, kaligrafijos ir dainavimo. Yra žinoma, kad 1912 m. mokykloje dirbo mokytoja Vera Preis, šiek tiek vėliau mokytojas Žvirkievič. Religijos pamokas vedė Karvio bažnyčios kunigas.

Bėgo metai, mokykla lavino visas kartas. Deja, išsamių duomenų apie jos veiklą pirmaisiais dešimtmečiais nėra, nes baigiantis Antrajam Pasauliniam karui sudegė Vincento Matulanieco sodyba, kurioje buvo įsikūrusi mokykla. Taip pat sudegė visi su mokykla susiję dokumentai. Žinoma tik tai, kad tada mokytoju buvo kažkoks Kozlovski, o mokymosi procesas vyko lenkų kalba.

Verta dėmesio ir pagyrimo tai, kad mokykla veikė net karo metu, tik persikėlė į didesnę sodybą.

Išsamesnių mokyklos dokumentų išliko nuo 1946 m. Šalia klasių lenkų mokomąja kalba atsiranda lietuvių klasės. Mokykla turi pradinės mokyklos statusą (4 klasės). Joje dirba mokytojai: Stasys Uselis, Vladas Rudakas, Orševskis, S. Spangytė, Matulaniec.

1952 m. Barskūnų pradinė mokykla buvo reformuota į septynmetę mokyklą lenkų mokomąja kalba. Į mokykla buvo pakviesta daugiau mokytojų, direktoriumi tapo Juzef Stankievič. 1956-1957 metais mokyklos direktoriumi buvo Jaroslav Rudalevič, 1957-1958  m. – Alina Račinska, 1958-1959  m. – A. Janušauskaitė.

Pamokos tuo metu vyko atskiruose pastatuose, net netolimajame Leoniškių kaime. 1959 m. mokykla buvo reorganizuota į pagrindinę-aštuonmetę, direktoriumi paskirtas jaunas matematikos mokytojas Ivanas Rynkunas, vadovavęs mokyklai  iki 1980 m.

1964 m. mokykla įsikūrė naujame mūriniame dviejų aukštų pastate, kuriame yra iki šiol. Prasideda žymus mokymo ir mokymosi gerinimas, daugėja mokinių. Ugdymo procesas tais metais vyksta dviem kalbomis – lenkų ir rusų.

1980 m. Barskūnų pagrindinės mokyklos direktoriaus pareigas užima rusų kalbos mokytoja Irina Semaško (Orševska), jos pavaduotoja tampa lenkų kalbos mokytoja Zofia Mazolevska. Nuo 1986 m. mokykloje lieka tik lenkų klasės, mokykla turi nepilnos vidurinės statusą, o 1989 m. pertvarkoma į devynmetę, nuo 1996 m.  – į pagrindinę (dešimtmetę). Nuo 2000 m. į  mokyklą  grįžo klasės lietuvių dėstomąja kalba. 2005 metais mokyklai prisidėjo Medžiukų pradinio ugdymo skyrius, kur mokymas vyksta lietuvių kalba.

Per 50 metų mokyklą baigė daugiau kaip 500 moksleivių, joje mokė daugiau nei 50 mokytojų. Daugiau kaip 30 metų mokyklai atidavė pedagogai: I. Rynkun, M. Rynkun, Z. Mazolevska, H. Mazolevska, A. Orševska, I. Siemaško, M. Siemaško, A. Meškienė. Daug metų mokykloje dirba direktoriaus pavaduotojas M. Bujnicki, taip pat mokytojos V. Bujnicka, A. Šapolienė, K. Mikolajūnienė,  B. Kasparienė ir kt.

Šiuo metu laikinai mokyklos direktoriaus pareigas eina Lada Kizina.

300x100 MSZPR



„Projektas yra bendrai finansuojamas iš Lenkijos Respublikos užsienio reikalų ministerijos lėšų, skirtų už Lenkijos ribų gyvenantiems lenkams“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24