Kontrabandinių cigarečių pasieniečiai pernai sulaikė dešimtadaliu daugiau

2013-01-08, 13:03
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pernai Lietuvos pasieniečiai sulaikė dešimtadaliu daugiau kontrabandinių cigarečių nei 2011-aisiais. Daugiausiai nelegalių rūkalų Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai antrus metus iš eilės sulaiko pasienyje su Baltarusija.

2012 m. pasieniečiai iš viso sulaikė 2 mln. 428 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių. Tai 10 proc. daugiau nei užpernai, kuomet į pasieniečių rankas pateko 2 mln. 194 tūkst. pakelių.

Įvairiais būdais per valstybės sieną bandomi gabenti tabako gaminiai yra populiariausia kontrabandinė prekė.

Pastaraisiais metais smarkiai mažėja pasieniečių sulaikomų kontrabandinių rūkalų, kuriuos bandoma gabenti iš Rusijos. Pernai šiame ruože pasieniečiams į rankas pateko 132 tūkst. pakelių cigarečių, 2011 m. – 295 tūkst., 2010 – 637 tūkst., 2009 m. – 920 tūkst. pakelių.

Pavykus pažaboti kontrabandos srautus prie sienos su Rusija, ši neteisėta veika ypač suaktyvėjo Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje. 2012-aisiais prie sienos su Baltarusija VSAT pareigūnai sulaikė 1 mln. 290 tūkst. pakelių cigarečių, 2011 m. – 1 mln. 49 tūkst., 2010 – 375 tūkst., 2009 – 264 tūkst. pakelių.

Tokios tendencijos tiesiogiai siejamos su pastaraisiais metais pasienyje su Rusija atliktais jos apsaugos stiprinimo darbais ir įdiegta modernia technine sienos kontrolės įranga. VSAT Pagėgių rinktinės Bardinų, Viešvilės ir Plaškių užkardose veikia elektroninės sienos kontrolės sistemos – ruožas visą parą bet kokiomis oro sąlygomis stebimas modernia įranga. Užfiksavus įtartiną judėjimą VSAT ekipažams tereikia nuvykti į tą vietą ir sulaikyti pažeidėjus. Šie rizikuoti šiame ruože ryžtasi labai retai.

Išaugus bandymų iš Baltarusijos gabenti kontrabandinius rūkalus skaičiui, Lietuvos juodojoje rinkoje įsitvirtino šioje kaimyninėje šalyje pagamintų cigarečių kontrabanda. Iš Baltarusijos į Lietuvą dažniausiai kontrabanda gabenamos Gardino „Neman“ tabako fabrike gaminamos „Fest“, „Minsk“, „Premier“, „Queen“, „NZ“ rūšių cigaretės. Šios baltarusiškos cigaretės Lietuvoje keičia anksčiau ypač populiarius „Saint George“ rūkalus, gaminamus Rusijoje.

VSAT duomenimis, 66,4 proc. visų pernai pasieniečių sulaikytų tabako gaminių buvo pažymėti Baltarusijos akcizo mokesčio ženklais, 15 proc. – Rusijos, 9,8 proc. – Kazachstano. 8,8 proc. sulaikytų cigarečių pakuočių buvo be banderolių ar pažymėtos kitų šalių banderolėmis.

VSAT duomenimis, 53 proc. pasieniečių sulaikytų kontrabandinių rūkalų buvo skirti šalies vidaus rinkai, 45 proc. - Europos rinkai, 2 proc. - nėra žinoma.

Pagrindinės kontrabandos priežastys išlieka tos pačios kaip ir ankstesniais metais. Tarp jų minimi dėl akcizų atsiradę tabako gaminių kainų skirtumai tarp Europos Sąjungos ir jai nepriklausančių kaimyninių šalių, taip pat nedarbas Lietuvoje, maža jos gyventojų perkamoji galia, visuomenės tolerancija kontrabandai, palanki Lietuvos geografinė padėtis cigarečių kontrabandai ir kitos.

www.pasienis.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24