Pareigūnai sulaikė muitininkus, įtariamus korupcija

2012-12-06, 07:32
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Muitinės departamento Tarnybinių tyrimų tarnybos, Muitinės kriminalinės tarnybos ir Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai po ilgalaikio tyrimo šiandien (2012 m. gruodžio 5 d.) anksti ryte Medininkų kelio poste sulaikė 29 korupcine veikla įtariamą pareigūną.

Vieni posto inspektoriai buvo sulaikyti iš karto baigę darbą, kiti − vos tik atvykę į tarnybą. Kai kurie Vilniaus teritorinės muitinės Medininkų kelio posto pareigūnai buvo sulaikyti savo namuose. Iš viso įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšininkavimo šioje baudžiamojoje byloje planuojama pareikšti daugiau nei 30-čiai muitinės pareigūnų. Savo apimtimi tai bene didžiausia korupcinio pobūdžio byla Lietuvos muitinės istorijoje.

Ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšininkavimo buvo pradėtas siekiant užkirsti kelią sisteminėms korupcijos apraiškoms ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn šioje nusikalstomoje veikoje dalyvaujančius asmenis. Muitinės departamentas turėjo informacijos, kad kai kurie Medininkų kelio posto pareigūnai, siekdami turtinės naudos, iš atvykstančių į Lietuvą krovininių automobilių vairuotojų renka 20–40 litų dydžio neteisėtas rinkliavas už įvažiavimą į Lietuvos Respubliką.

Pinigai muitinės pareigūnams buvo paduodami kartu su gabenamų krovinių ir asmens dokumentais. Tais atvejais, kai dokumentų tikrinimo metu buvo randami galimi trūkumai ar pažeidimai, iš vairuotojų buvo papildomai reikalaujama mokėti kyšius už neva sklandų ir greitą muitinės procedūrų įforminimą. Kyšio dydis priklausė nuo galimo ar tariamo pažeidimo pobūdžio.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Muitinės vadovybė, suprasdama šių korupcinio pobūdžio apraiškų pavojingumą ir neigiamą poveikį tiek muitinės, tiek visos valstybės tarnybos autoritetui, daromą žalą teisėtam verslui, vykdė aktyvias korupcijos prevencijos priemones, nukreiptas prieš neteisėtas rinkliavas muitinės postuose. Ir tik išnaudojus visus prevencinius ir kontrolės būdus bei negavus laukiamų rezultatų, buvo nuspręsta imtis kraštutinių baudžiamojo persekiojimo priemonių.

Per pastaruosius penkerius metus muitinės iniciatyva ir bendradarbiaujant su kitomis teisėsaugos institucijomis įtarimai dėl korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų pareikšti daugiau kaip 100 muitinės pareigūnų, iš kurių 18-ka jau yra nuteisti, dar dėl 80-ties atliekamas ikiteisminis tyrimas arba vyksta teisminis nagrinėjimas.

Praėjusiais metais Muitinės departamento Tarnybinių tyrimų tarnybos pareigūnai, bendradarbiaudami su Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdyba, įtardami neteisėtų rinkliavų ėmimu, sulaikė 8 Klaipėdos teritorinės muitinės Malkų įlankos Jūrų uosto posto pareigūnus. Visi šie pareigūnai buvo nuteisti ir atleisti iš tarnybos muitinėje. Dar 8 Šiaulių poskyrio mobiliųjų grupių pareigūnai įkliuvo šiais metais. Šie asmenys yra įtariami rinkę kyšius keliuose iš transporto priemonių vairuotojų, už tai, kad nebūtų surašomi administracinių teisės pažeidimų protokolai. Beje, įtarimai dėl papirkimo šioje byloje pareikšti dar 8 asmenims, sutikusiems mokėti kyšius muitinės pareigūnams. Netrukus ir ši byla turėtų pasiekti teismą.

Kovoje su korupcija ypatingas dėmesys skiriamas ir gerai organizuotai nusikalstamai veikai, kai kontrabandą, neteisėtą prekių ar produkcijos neišvežimą ir kitas nusikalstamas veikas darančių grupuočių nariams talkina muitinės pareigūnai. 2011–2012 bendromis muitinės, prokuratūros ir kitų teisėsaugos institucijų pajėgomis buvo sutriuškintos dvi gerai organizuotos nusikalstamos grupuotės, kurių aktyvūs nariai buvo ir muitinės pareigūnai. Šiose bylose įtarimai dėl dalyvavimo nusikalstamame susivienijime, bendrininkavimo darant kontrabandą, kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu pareikšti 12 muitinės pareigūnų.

Per pastaruosius metus pasiekti kovos su kontrabanda rezultatai rodo, kad Lietuvos muitinėje dirba daug sąžiningų ir principingų pareigūnų, kurie nelinkę taikstytis su pastebimomis piktnaudžiavimo tarnyba apraiškomis. Muitinės departamente artimiausiu metu bus sudaryta darbo grupė išanalizuoti Lietuvos muitinėje taikomas kovos su korupcija priemones, parengti rekomendacijas, kaip muitinėje sukurti antikorupcinę aplinką.

Lietuvos muitinė ir ateityje nesitaikstys su bet kokiomis korupcijos apraiškomis savo veikloje, todėl bet kokie bandymai neteisėtai pasipelnyti valstybinę sieną kertančių asmenų sąskaita bus vertinami kaip muitinės pareigūno vardo diskreditavimas ir nusikalstamas piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi siekiant turtinės ar kitokios asmeninės naudos.

Nustačius panašių atvejų, bus atitinkamai įvertinta ir muitinės posto vadovų tarnybinė veikla bei sugebėjimai ir pastangos kovoti su korupcijos apraiškomis jų vadovaujamuose postuose.

Muitinės departamento vadovo nuomone, aktyvi institucijos kova su pareigūnų kyšininkavimu, piktnaudžiavimu tarnyba bei netolerancija nusikalstamų veikų padarymui sustiprins muitinės autoritetą ir pasitikėjimą šia institucija, o sąžiningai ir dorai dirbantys muitinės pareigūnai galės pasiekti kur kas geresnių rezultatų.  

Lietuvos muitinės vadovybė prašo visus asmenis nesitaikstyti su galima muitinės pareigūnų savivale ar piktnaudžiavimu ir pranešti apie korupcijos atvejus nemokamu Muitinės departamento pasitikėjimo telefonu 8 800 555 44 arba elektroniniu paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

www.cust.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24