Palangoje vyko Baltijos jūros regiono valstybių kovos su organizuotu nusikalstamumu projekto operatyvinės grupės susitikimas

2012-09-18, 08:53
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Š. m. rugsėjo 13–14 d. Palangoje įvyko Baltijos jūros regiono valstybių kovos su organizuotu nusikalstamumu projekto (angl. Baltic Sea Task Force on Organised Crime) (BSTF) Operatyvinio planavimo ir koordinavimo komiteto (OPC) susitikimas. Nuo 2011 m. sausio 1 d. iki 2012 m. gruodžio 31 d. šiam projektui pirmininkauja Lietuva.

Susitikime dalyvavo apie 50 teisėsaugos institucijų pareigūnų iš devynių Baltijos jūros regiono valstybių (Danijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Rusijos, Suomijos, Švedijos ir Vokietijos) bei svečiai iš Jungtinės Karalystės ir Nyderlandų Karalystės, taip pat Europolo ir Europos Sąjungos Komisijos atstovai. Lietuvos delegaciją sudarė Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos, policijos, muitinės ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovai. Susitikimui pirmininkavo Lietuvos kriminalinės policijos biuro Tarptautinių ryšių valdybos viršininkas Edmundas Jankūnas.

Lietuvos pirmininkavimas BSTF baigiasi šių metų pabaigoje, todėl buvo svarstomas pirmininkavimą iš Lietuvos perimsiančios Norvegijos Karalystės parengtas 2013–2014 m. BSTF darbo programos projektas.

Be strateginių klausimų daug dėmesio buvo skiriama ir praktinių klausimų aptarimui: Lietuva informavo apie jau įvykusius, vykstančius ir planuojamus naujus ekspertų susitikimus, susijusius su konkrečiais tyrimais ir operacijomis Baltijos jūros regione, kurie pagal Lietuvos paraišką finansuojami iš Europos Sąjungos lėšų. Jau vykstančios ir planuojamos iniciatyvos padeda įgyvendinti Europos Sąjungos organizuoto nusikalstamumo grėsmių įvertinimo ataskaitos (OCTA 2011) ir Baltijos jūros regiono organizuoto nusikalstamumo grėsmių vertinimo ataskaitos (BOCTA) išvadas bei atitinka Europos Sąjungos 2011–2013 m. kovos su organizuotu nusikalstamumu prioritetus. Aptartos ir kitos Baltijos jūros regione vykstančios operacijos ar bendri tyrimai.

Kadangi pagal Lietuvos paraišką gautos Europos Sąjungos lėšos bus išnaudotos jau iki kitų metų pirmojo pusmečio pabaigos, buvo ieškoma naujų finansavimo šaltinių BSTF rėmuose vykdomai praktinei veiklai finansuoti jau Norvegijos Karalystės pirmininkavimo laikotarpiu. Susitikime dalyvavęs Švedijos Instituto Baltijos jūros skyriaus atstovas pristatė minėto instituto teikiamą finansinę paramą bei reikalavimus jai gauti.

Baltijos jūros regiono valstybių kovos su organizuotu nusikalstamumu projektas įkurtas 1996 m., remiantis Baltijos jūros valstybių tarybos narių vyriausybių vadovų nutarimu. Šio projekto tikslas – stiprinti regiono valstybių gebėjimus kovojant su organizuotu nusikalstamumu, skatinant glaudų bendradarbiavimą tarp valstybių narių teisėsaugos institucijų. Operatyvinis planavimo ir koordinavimo komitetas turi užtikrinti praktinį bendradarbiavimą bei pagerinti pasikeitimą informacija apie konkrečias operatyvines priemones.

Palangoje įvykęs BSTF OPC susitikimas – jau septintasis, kuriam pirmininkauja Lietuva. Praeitas susitikimas vyko 2012 metų birželio 4–5 d. Berlyne, Vokietijoje.

www.vrm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24