Vokietija grąžino dar vieną Lietuvoje prieglobsčio prašiusį gruziną

2012-09-13, 14:32
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vokietija trečiadienį į Lietuvą grąžino Gruzijos pilietį, kuris čia prašėsi prieglobsčio, tačiau pabėgo iš šalies. Per dvi savaites tai jau trečias atvejis, kai Lietuvai grąžinami tokie joje prieglobsčio prašę, tačiau į Vakarų Europą pasprukę gruzinai. Prieš tai du tokius asmenis išsiuntė Norvegija.

Trečiadienį reisu iš Frankfurto į Vilniaus oro uostą atskraidintas 33-ejų Gruzijos pilietis. Vokietija jį grąžino pagal Dublino II reglamentą, nes Lietuva yra pirmoji šalis, kurioje šis gruzinas buvo pasiprašęs prieglobsčio.

Jis yra vienas iš daugybės Gruzijos piliečių, kurie pastaruoju metu bando neteisėtai į Lietuvą patekti iš Baltarusijos. Sulaikyti tokie asmenys dažnai Lietuvoje prašo prieglobsčio, tačiau čia nemano likti, o pasitaikius progai stengiasi pasprukti į kitas Vakarų Europos šalis.

2011 m. rugpjūčio viduryje pasienyje su Baltarusija, Šalčininkų rajone, šį 33-ejų gruziną sulaikė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės Purvėnų užkardos pasieniečiai. Kaip nelegalus migrantas jis buvo apgyvendintas VSAT Užsieniečių registracijos centre Pabradėje. Rugsėjo pradžioje čia gruzinas pasiprašė prieglobsčio.

Rugsėjo 23 d. Migracijos departamentas nusprendė šiam užsieniečiui prieglobsčio Lietuvoje nesuteikti. Gruzinas turėjo būti išsiųstas namo, todėl URC buvo pradėtos procedūros jos grąžinimui. Tačiau kaip ir kiti tautiečiai tokiais prieglobsčio nesuteikimo atvejais, taip ir šis Gruzijos pilietis Migracijos departamento sprendimą apskundė teismui.

Spalio viduryje teismas panaikino tuo metu nelegalo statusą turėjusio gruzino suėmimą ir, kol turėjo būti nagrinėjamas jo skundas, užsienietis atgavo prieglobsčio prašytojams suteiktas teises. Viena jų - teisė parai išeiti iš URC ir nevaržomai judėti Lietuvos teritorijoje.

Gruzinui, atrodo, jau buvo nebesvarbu, kaip bus išnagrinėtas jo skundas. Spalio 20 d. jis parai išėjo iš URC ir į centrą nebegrįžo.

Beveik po metų į Vokietijos teisėsėsaugininkų rankas patekęs Gruzijos pilietis pagal Dublino II reglamentą dabar buvo grąžintas Lietuvai. Vilniaus oro uoste jį sulaikę pasieniečiai gruziną uždarė į areštinę. Artimiausiu metu jis gali būti vėl apgyvendintas URC kaip nelegalus migrantas ir čia laukti išiuntimo iš šalies.

Per dvi savaites tai jau trečias toks Gruzijos pilietis, pagal Dublino II reglamentą Lietuvai. Norvegija reisais į Vilniaus oro uostą neseniai irgi išsiuntė du jo tautiečius, kurie VSAT pareigūnų buvo sulaikyti pasienyje su Baltarusija, pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje ir vėliau iš jos pasipustė padus.

www.pasienis.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24