Spausdinti šį puslapį

Apklaus ne tik buvusius FNTT vadovus

2012-02-21, 06:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė atleistus Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą apkaltino politikavimu. Ir paragino žurnalistus pasidomėti, ar FNTT nėra atlikusi tyrimo apie jų pusėn stojusių konservatorių finansinius rėmėjus.

Konservatorių atstovai kartoja, nežinantys už ką buvo atleisti pareigūnai ir žada oficialiai paklausti prezidentės, ką ji turėjo omeny kalbėdama apie jų partiją, praneša „Panorama“.

Prezidentė pareiškė, kad Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis atleido FNTT vadovus Valstybės saugumo departamentui atlikus tyrimą dėl informacijos apie „Snoro“ banką nutekinimo žiniasklaidai. Pasak Dalios Grybauskaitės, dėl informacijos apie „Snorą“ nutekinimo buvo tiriami šeši pareigūnai ir tik du pasirodė nekaip.

„Vertinu, kaip tęsinį to tyrimo, kuris buvo pradėtas prokuratūros prašymu ir jį vykdė VSD dėl „Snoro“ informacijos nutekinimo, dėl „Snoro“ patikrinimo. Taigi FNTT pareigūnai, deja, po tyrimo pasirodė nelabai gerai. Dabartinis statutinių karininkų politikavimas atrodo dar blogiau. Taip aš ir vertinu susiklosčiusią situaciją“, – pirmadienį žurnalistams sakė šalies vadovė.

Paskutinę savo darbo dieną surengtoje spaudos konferencijoje V. Gailius ir V. Giržadas kalbėjo, jog FNTT tyrė ir su liberalcentristais, delegavusiais Raimundą Palaitį, į ministrus, susijusias įmones.

„Aš reiškiu kritiką statutiniams karininkams, kurie mėgina politikuoti. O jūs galėtumėte paklausti, ar FNTT paskutinius metus tyrė konservatorių rėmėjų įmones, ar ne“, – pridūrė Prezidentė.

Su buvusiais FNTT vadovais „Panoramai“ susisiekti nepavyko. Prezidentės pareiškimas dėl jų atleidimo juos palaikančių konservatorių nuomonės nepakeitė.

„Yra sakomi tik vertinimai, tik pritariami ar nepritarimai tam atleidimo veiksmui, bet kokios faktinės medžiagos, detalesnio pagrindimo mes negirdime. O dėl kaltinimų kažkokių nelabai suprantamų konservatorių rėmėjams – aš manau, tuo labiau jei sukeliama papildomų abejonių, tai parlamentinis tyrimas darosi prasmingas. Jeigu tokio tyrimo imtųsi Seimo Antikorupcijos komisija, ji galėtų mandagiai kreiptis į Prezidentę ir paprašyti jos atskleisti, ką reiškia tokie pasakymai“, – sako Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

FNTT per atstovę spaudai pareiškė ikiteisminių tyrimų nekomentuojanti. Generalinė prokuratūra tuoj po Prezidentės pasisakymo išplatino pareiškimą, kad pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl slaptos informacijos apie „Snorą“ nutekinimo ir galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Generalinės prokuratūros vyriausiasis prokuroras   Simonas Slapšinskas sako, kad bus apklausti visi asmenys, žinoję apie tyrimą dėl Snoro.

Kaip rašo portalas delfi.lt, tirdama informacijos apie banko „Snoras“ tyrimą nutekinimą, Generalinė prokuratūra gali apklausti ir buvusius Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovus, ir su šia istorija susijusius žurnalistus.

Kaip žurnalistams pirmadienį teigė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiasis prokuroras Simonas Slapšinkas, tyrimas dėl publikacijos „Snoro“ įmonės valdytame dienraštyje „Lietuvos rytas“ tik dabar pradėtas dėl to, jog prokurorai laukė atsakymų iš Valstybės saugumo departamento (VSD). Gavę informaciją iš VSD, prokurorai esą nedelsdami pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Prokuroro žodžiais, „kalbėti apie įtariamuosius dar anksti“.

  „Mes planuojame apklausti visus asmenis, kurie žinojo apie numatomus tyrimo veiksmus. Išskirti nė vieno asmens aš nenorėčiau. (...) Bus apklausti visi asmenys, kurie gali pateikti bet kokią informaciją, reikšmingą tyrimui“, – reziumavo prokuroras.

Kristina Garalevičiūtė, Kristina Jackūnaitė
LTV „Panorama“

www.lvcom.lt

Komentuoti