Demaskuotas didžiausias taksi paslaugas teikusio šešėlinio verslo centras

2012-02-07, 13:37
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, savo veiksmus derindami su Generalinės prokuratūros prokurorais, kartu su Vilniaus apskrities VMI darbuotojais, pasitelkę Vilniaus aps. VPK pareigūnus, atliko daugiau kaip 60  kratų Vilniaus m. ir jo apylinkėse.

Kratos buvo atliekamos Vilniaus m. taksi paslaugas teikiančiose įmonėse, jų vadovų ar akcininkų namuose, darbo vietose, transporto priemonėse. Skaičiuojama, kad šios įmonės užėmė apie 70% Vilniaus m. taksi rinkos. Kratose dalyvavo virš 100 minėtų įstaigų darbuotojų. Kratų metu rasta ir paimta daugiau kaip 30-ties įmonių buhalterinė apskaita, įvairūs dokumentai, kiti svarbūs duomenys. Įtariama, kad visoms įmonėms per statytinius vadovavo 6 asmenys.

Minėti asmenys įtariami taip organizavę įmonių veiklą, kad valstybei būtų mokami kuo mažesni mokesčiai, arba jie visai būtų nemokami prisidengiant nepelninga įmonių veikla. Tam veikė virš 30 įmonių, iš kurių 20 registruotos 2 adresais. Įmonių vadovai įtariami didelių sumų įmonių pinigų pasisavinimu, nusikalstamų būdų įgytų pinigų legalizavimu, apgaulingos apskaitos tvarkymu, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną pateikimu, dokumentų klastojimu. Viso šioje byloje pareikšta, ar greitu laiku bus pareikšti, ne mažiau kaip 50 įtarimų asmenims, organizavusiems nelegalų verslą ir talkinusiems plataus masto nusikalstamoje veikloje.

Preliminariais skaičiavimais, galimai neapskaitytų pinigų suma, kuri buvo naudojama šešėliniame versle ir legalizuota, gali siekti dešimtis milijonų litų. Šis „verslas“ buvo vykdomas ne vienerius metus. Įmonėms jokie draudimai dėl veiklos nėra pritaikyti, todėl jos turi galimybę pradėti sąžiningą ir atsakingą verslą.

Vykdyta operacija bei atliekamas ikiteisminis tyrimas — Valstybinės mokesčių inspekcijos 2010 m. pradėto projekto „Keleivių vežimas ir taksi“ tęsinys. VMI projekto tikslas – užtikrinti gaunamų pajamų apskaitą ir mokesčių sumokėjimą keleivių vežimo paslaugas teikiančiose įmonėse. Valstybinė mokesčių inspekcija pažymi, kad minėtas paslaugas teikiančios įmonės 2011 m. sumokėjo tik 3,1 mln. Lt mokesčių, iš jų apie 70 proc. sumokėjo 20 įmonių, tuo tarpu likusi 30 proc. dalis tenka daugiau kaip 430 įmonių. Projekto metu nustatyta, kad vidutinis deklaruojamas darbo užmokestis taksi paslaugas teikiančiose įmonėse buvo tik 350 Lt, o, remiantis deklaruotais duomenimis, vienas licencinę kortelę turintis automobilis tariamai per dieną uždirbdavo tik 20 – 50 Lt pajamų. Projektas yra tęsiamas ir 2012 m. bei nukreiptas į pajamas deklaruoti ir mokesčius mokėti vengiančias įmones.      

Ikiteisminis tyrimas atliekamas Lietuvos kriminalinės policijos biure, jo kontrolę vykdo Generalinė prokuratūra. Už šių nusikaltimų padarymą Baudžiamasis kodeksas numato iki 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

www.vmi.lt

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24