Dėl šilumos kainų prokurorai įžvelgia atsakingų institucijų neveiklumą

2012-02-02, 13:51
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Valstybinės energetikos inspekcijos pareiškimą (VEI) dėl šildymo sąskaitų Vilniuje išnagrinėję prokurorai nusprendė nepradėti ikiteisminio tyrimo. Tačiau jie konstatavo, kad Vilniaus šilumos ūkyje nustačius galimus pažeidimus nei pati VEI, nei Vilniaus m. savivaldybė nesiėmė joms suteiktų pareigų spręsti susidariusią situaciją.

Prokurorai įpareigojo šias institucijas imtis visų galimų veiksmų pažeidimams šilumos ūkyje pašalinti.

Jie taip pat pareikalavo atlikti tarnybinius patikrinimus dėl galimai aplaidžiai dirbusių  pareigūnų ir spręsti dėl galimybės patraukti juos drausminėn arba tarnybinėn atsakomybėn, teigiama Generalinės prokuratūros pranešime.

Prokurorų teigimu, VEI, atlikto patikrinimo metu nustačiusi galimus teisės aktų pažeidimus, nepasinaudojo jai suteiktomis teisėmis ir nevykdė pareigų, o savo išvadą pateikė prokurorui. Todėl konstatuota, kad VEI viršininkas nevykdė tiesiogiai jo darbą reglamentuojančių įstatymų ir kitų teisės aktų.

Be to, pasak prokuratūros pranešimo, inspekcijos vadovas netaikė administracinės atsakomybės „Vilniaus energijai“, perdavusiai šilumos punktus neatestuotiems šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojams.

Valstybinės energetikos inspekcija patikrinimo metu taip pat nustatė, jog Vilniaus miesto savivaldybės paskirti administratoriai arba daugiabučių namų bendrijos namų administratoriai pasirašė ir patvirtino, jog perduodami techniškai tvarkingi ir trūkumų neturintys šilumos punktai anksčiau nei šie šilumos punktai buvo realiai perduoti.

Todėl, anot prokurorų, šie savivaldybės veiksmai vertintini kaip nusišalinimas nuo pavestų funkcijų vykdymo arba kaip netinkamas pavestų funkcijų vykdymas.

Tad prokurorai priėmė nutarimą pareikalauti iš energetikos ministro atlikti VEI viršininko Rimgaudo Špoko veiklos tarnybinį patikrinimą ir pasiūlyti patraukti jį drausminėn ar tarnybinėn atsakomybėn.

Taip pat pareikalauti iš Vilniaus mieto savivaldybės administracijos direktoriaus atlikti valstybės tarnautojo, atsakingo už paskirtų administratorių veiklos kontrolę, tarnybinį patikrinimą ir pasiūlyti patraukti jį drausminėn ar tarnybinėn atsakomybėn.

VEI pareiškimą nagrinėję prokurorai konstatavo, kad pareiškime nurodytos aplinkybės nesudaro pakankamo pagrindo ikiteisminiam tyrimui pradėti.

www.lrt.lt
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24