Spausdinti šį puslapį

Siūlo griežtinti atsakomybę už nelegalius darbuotojus

2012-01-26, 06:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pernai nelegaliai dirbančių asmenų nustatyta pustrečio karto daugiau nei užpernai, todėl Vyriausybė siūlo Seimui, kad už nelegaliai įdarbintą žmogų įmonė būtų baudžiama iki 10 tūkst. litų bauda.

Vėliau įmonė negalėtų dalyvauti viešuosiuose pirkimuose arba gauti valstybės paramą, o nelegaliai dirbusiam privalėtų išmokėti trijų mėnesių algą.

Pernai darbo rinkoje taip pat pastebėtos naujos tendencijos, kai dalis nelegalaus darbo legalizuojama, o šešėliniai pinigai mokami kitais būdais, pavyzdžiui slepiant darbo laiką.

Kaip praneša LTV naujienų tarnyba, vyriausybė griežtina atsakomybę už nelegalų darbą ir už tai darbdaviams numato griežtesnes sankcijas. Juridiniams asmenims, kurie leido dirbti nelegalų darbą bus taikoma nuo 3 iki 10 tūkstančių litų bauda už kiekvieną nelegaliai dirbantį asmenį. Šiuo metu bauda įmonei bauda netaikoma, bet taikoma įmonės vadovui.

Vienas iš svarbiausių pakeitimų – įdarbinant žmones Sodrai apie tai reikės pranešti dieną prieš iki darbuotojui pradedant dirbti. Taip pat į įstatymą perkeliamos nuostatos iš iki šiol galiojusių teisės aktų dėl trečiųjų šalių piliečių įdarbinimo, tiesa tokių pernai buvo nubausta tik septyni.

„Į šitą įstatymo projektą yra perkeliamos šiuo metu galiojančios nuostatos susijusios su darbdavio pareigomis, t.y. turėti leidimą dėl trečiųjų šalių piliečio darbuotojo pas save, jį saugoti, jeigu pareikalautų kompetentingos institucijos jį pateikti, taip pat užtikrinti, kad darbuotojas dirbtų tą darbą, kuris nurodytas leidime“, – sako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Eglė Radišauskienė.

Jeigu Seimas įstatymą priims, Valstybinė darbo inspekcija privalės sukurti nelegalų darbą dirbančiųjų registrą, kuriame būtų registruojami ir tie, kurie nelegalų darbą organizavo ir patys nelegaliai dirbę asmenys. Manoma, kad nelegalų darbą gali pažaboti ir viešumas.

„Nenorėčiau būti tokios įmonės direktorius, kuri yra linksniuojama kaip samdanti nelegaliai darbuotojus. Kaip ten bebūtų, nelegalus darbas labai dažnai yra prilyginamas vos ne nusikalstamai veikai. Tai reiškia, jeigu aš samdau darbuotojus nelegaliai, aš esu praktiškai nusikaltėlis“, – sako l.e.p. vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Vilnius Mačiulaitis.

Pernai nustatyta beveik 2 tūkst. galimai nelegaliai dirbusių asmenų. Dėl daugiau nei 700 iškeltos bylos jų darbdaviams.

Virginija Motiejūnienė
LTV naujienų tarnyba
www.lvcom.eu

Komentuoti