Nuskendęs laivas – tiksinti ekologinė bomba

2012-01-17, 06:53
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Baiminamasi, kad nepaprasto grožio gamtos kampelyje nuskendęs Italijos kruizinis laivas gali pavirsti aplinkosaugine katastrofa.

„Tai tiksinti ekologinė bomba“, – kalbėjo vaizdingos Toskanos salos, kur į povandenines uolas atsitrenkė ir apvirto daugiau kaip 4,2 tūkst. žmonių gabenęs laivas „Costa Concordia“, meras Sergio Ortelli.

Anot jo, laive buvo beveik 2,4 tonų kuro. „Tai antras nerimą keliantis dalykas po žmonių gyvybių“, – sakė jis. Aplink laivą jau pradėti dėti nuo teršalų išsiliejimo saugančios plūduriuojančios užtvaros, praneša naujienų agentūra AFP.

„Tikiuosi, kad netrukus pavyks išpumpuoti iš laivo kurą, o jį patį patraukti, nes jis kliudo navigacijai. Mes nuolat stebime situaciją, tačiau jokio išsiliejimo kol kas nepastebėta“, – pridūrė jis.

Tačiau pakrančių apsaugos narų komandų, ieškančių išsigelbėjusių, vadovas Rodolfo Raiteri teigė, kad laivas pasislinko per devynis centimetrus, tad narams teko laikinai darbus sustabdyti.

Anot jo, artinasi audra, tad tapo nebeįmanoma toliau dirbti. „Koridoriai užgrūsti įvairiais daiktais, dirbti labai sudėtinga“, – aiškino jis.

Iš laivo kol kas nepavyko iškelti iš šešto žuvusiojo kūno.

„Laukiame, kol galėsime būti tikri, kad laivas stabilus. Tuomet atnaujinsime darbus“, – kalbėjo R. Raiteri.

Jau žinoma, kad per nelaimę žuvo 6 žmonės, maždaug 15 laikomi dingusiais.

Smėlėtais paplūdimiais garsėjanti Džilijos sala pamėgta turistų. Maždaug 800 nuolatinių gyventojų turinčioje saloje vasaromis jų padaugėja iki 5 tūkst.

Sala taip pat yra žymus jūrų rezervatas bei populiari banginių stebėjimo vieta.

Vietos pareigūnai jau ragina griežtinti taisykles ir numatyti griežtus navigacijos vietovėje apribojimus bei uždrausti vadinamuosius parodomuosius praplaukimus, kai kruiziniai laivai plaukia arti salos krantų.

Laivo savininkei „Costa Cruises“ pakrančių apsauga nurodė „pašalinti laivo nuolaužas ir užkirsti kelią bet kokiam degalų išsiliejimui į jūrą“, teigė vietos pakrančių apsaugos biuro atstovas Filippo Marini.

„Mes dedame plūduriuojančias užtvaras, tačiau kol kas jokio nuotėkio nebuvo. Aplinkosauginei problemai skiriamas maksimalus dėmesys. Visi dirbame kartu, kad ją išspręstume kuo greičiau“, – kalbėjo jis.

Dviejų laivų iškėlimu užsiimančių kompanijų, JAV įsikūrusios „ Titan Salvage“ ir Nyderlanduose esančios „Smit“ (tai didžiausia šios pramonės srities įmonė Europoje) atstovai jau laukia kontrakto darbams pradėti.

Vienas jų atstovų, nenorėjęs atskleisti savo pavardės, teigė, kad kontrakto suma gali siekti milijonus eurų. Anot jo, kuro pumpavimo iš bakų darbai galėtų prasidėti tik vėliau šią savaitę, kai bus sumontuota visa įranga.

Pasak jo, pačio laivo patraukimas gali trukti keletą savaičių. Jis atmetė galimybę, kad laivą gali tekti pjaustyti vietoje, tačiau kaip tiksliai 114,5 tūkst. tonų sveriančios nuolaužos bus patrauktos nuo kranto, anot jo, yra konfidenciali informacija.

„Mums nepaprastai pasisekė, kad nėra kuro nuotėkio. Jei skylė korpuse būtų buvusi keturiais ar penkiais metrais toliau, ji būtų pramušusi kuro bakus“, – po keleto susitikimų su uosto pareigūnais kalbėjo jis.

„Jis labai arti nuo daug gilesnių vandenų“, – teigė jis ir paaiškino, kad orui pablogėjus ir kilus bangoms, laivas gali būti pastumtas ir visiškai nugrimzti.

Laivų iškėlimo kompanijos atstovas aiškino, kad išpumpuotas kuras būtų pakeistas vandeniu, siekiant užtikrinti, kad laivas liks stabilus. Anot jo, degalų išsiliejimo pumpavimo metu tikimybė yra minimali.

Tuo metu aplinkosaugos ministras Corrado Clini teigė, kad aplinkosauginiai pavojai „yra didžiausias mūsų košmaras“.

„Laive yra kuro pilni rezervuarai, tai sunkusis dyzelis, kuris gali nugrimzti ant jūros dugno, o tai būtų katastrofa“, – kalbėjo jis.

Esant blogiausiam scenarijui, kuras galėtų „patekti į jūrą, užteršimas išskirtinę pakrantę ir padarydamas žalos jūrų gyventojams ir paukščiams“, įspėjo jis.

„Esame pasirengę įsikišti, jei nuotėkis būtų. Kaip tik įmanoma greičiau kuras bus iš laivo pašalintas. Tačiau reikia atsižvelgti į pavojingą laivo būklę“, – kalbėjo ministras.

www.lrt.lt
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24