Spausdinti šį puslapį

Trūksta pinigų apsaugos nuo smurto įstatymui įgyvendinti

2012-01-11, 06:27
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Policijos vadovai sako, kad Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo įgyvendinimui trūksta ne tik pajėgų, bet ir lėšų. Todėl gali tekti lėšas nurėžti nuo kitų policijos funkcijų, praneša LTV Naujienų tarnyba.

Policija skaičiuoja, kad dar nepraėjus nė mėnesiui, kai pradėjo galioti įstatymas, užfiksavo beveik 3 tūkst. galimų buitinio smurto atvejų. Kas trečiam smurtautojui pradėtas ikiteisminis tyrimas.
Pareigūnai sako, kad ši našta jiems sunkiai pakeliama, ir skaičiuoja, kad vien šiemet teks pradėta daugiau nei 5 tūkst. tokių tyrimai.
Tam gali prireikti bent kelių milijonų litų. Tačiau pernai gruodį priėmus smurtautojus tramdantį įstatymą papildomų lėšų policijai neskirta.
„Dažnai įstatymų projektai teikiami, o jų teikiamuosiuose raštuose numatyta, kad papildomas finansavimas nebus reikalinga. Tikrai taip nebūna, nes jei atsiranda papildoma funkcija, tai arba jai reikia skirti papildomas lėšas, arba nuimti tam tikras funkcijas“, – teigia policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis.
„Bandysime artimiausiu metu susitikti su policijos vadovais ir ieškoti kažkokių išeičių. Tarsimės, nes kalbėti, kad įstatymas gali būti nevykdomas, negalima“, – sako Seimo Žmogaus teisių komiteto narė Dalia Kuodytė.
Policijos vadovai tvirtina, kad neradus papildomų pinigų, jie bus priversti lėšų nurėžti nuo kitų savo funkcijų.
„Turime pasakyti ir sau, ir visuomenei, kad iš to biudžeto, kurį turime, tikrai negalėsime suteikti geresnės paslaugos nei teikėme pernai. Yra tam tikri prioritetai, kuriuos mes apsisprendę deklaruosime, – čia tas reagavimas ar funkcijų vykdymas nenukentės, bet kitur tai tikrai atsilieps“, – sako S. Skvernelis.
Teigiama, kad sunkiausiai verčiasi rajonų policijos komisariatai. Skaičiuojama, kad vienas ikiteisminis tyrimas policijai atsieina bent 1,5 tūkst. litų.

Giedrius Vitkauskas
LTV naujienų tarnyba
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti