Už melagingus skambučius pagalbos telefono numeriais – administracinė atsakomybė

2012-01-04, 11:53
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojo Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pakeitimai, užkertantys kelią melagingiems, su nelaime nesusijusiems skambučiams Bendrojo pagalbos centro (BPC) pagalbos telefono numeriais.

Pagal naujas ATPK nuostatas, už melagingus, piktavališkus, BPC pareigūnų darbą trikdančius skambučius pagalbos telefono numeriais, taip pat už pareigūnų garbę ir orumą įžeidžiančius komentarus ar pranešimus, kuriais nėra siekiama pranešti apie pagalbos poreikį, asmenys bus baudžiami įspėjimu, bauda nuo trijų šimtų iki penkių šimtų litų arba administraciniu areštu nuo penkiolikos iki trisdešimties parų.

„Melagingi asmenų skambučiai, įžeidinėjimai ir beprasmiai komentarai ne tik trikdo pareigūnų darbą, bet ir trukdo prisiskambinti tiems, kuriems tuo metu iš tikrųjų reikalinga pagalba. Administracinė atsakomybė už tokio pobūdžio piktavališkus veiksmus turėtų ženkliai sumažinti jų skaičių“, – sako vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

Iki šiol galioję teisės aktai nustatė atsakomybę už žinomai melagingus skambučius tik tuo atveju, jei buvo sukeliamos tam tikros pasekmės – specialiųjų tarnybų išvykimas, žmonių sumaišties kilimas ar didelės turtinės žalos padarymas. Naujos nuostatos įvestos atsižvelgiant į tai, kad didžioji dalis BPC gaunamų melagingų skambučių nesukelia minėtų pasekmių, tačiau turi didelį neigiamą poveikį pareigūnų darbo krūviui ir kokybei.  

Papildytas ATPK taip pat užkerta kelią veiksmams, kuriais trukdoma vykdyti gaisrų gesinimą ar gelbėjimo darbus, kai šiuos veiksmus atliekantys asmenys neklauso priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūno nurodymo ar reikalavimo juos nutraukti – už tai numatytos tokios pat baudos.

www.vrm.lt
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24