Su nusikaltimais kovos bendri Lietuvos ir Lenkijos pareigūnų patruliai

2011-12-07, 09:02
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos ir Lenkijos pasieniečiams bei policininkams nuo šiol bus lengviau kovoti su nusikalstamomis veikomis abiejų šalių pasienyje. Čia abiejų šalių ginkluoti pareigūnai dabar galės patruliuoti bendrai tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje.

Trečiadienį Lenkijos Plaskos miestelyje esančioje šios šalies pasieniečių Podliasko rinktinės Plaskos užkardoje Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Vainius Butinas, Lietuvos policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis bei Lenkijos sienos apsaugos vyriausiasis komendantas Lešekas Elas (Leszek Elas) ir Lenkijos policijos vyriausiąjį komendantą pavaduojantis Kazimiežas Švajcovskis (Kazimierz Szwajcowski) pasirašys keturšalį susitarimą dėl bendro patruliavimo.

Šis dokumentas teisiškai įgalins minėtas abiejų šalių institucijas formuoti bendrus keturių žinybų patrulius bei efektyviau užkardyti įvairias nusikalstamas veikas Lietuvos ir Lenkijos pasienio teritorijose.

Šiame ruože yra aktuali nelegalios migracijos užkardymo problema. Čia abiejų šalių teisėsaugininkams neretai tenka persekioti ir sulaikyti Vakarų Europos šalyse pavogtas ir nelegaliai gabenamas transporto priemones, užkardyti draudžiamų medžiagų gabenimą, išaiškinti keliaujančius asmenis, kurie įtariami nusikaltimais, ir kt.

Susitarime numatyta galimybė abiejų šalių teritorijose neatidėliotinai teikti pagalbą asmenims, nukentėjusiems nuo nusikalstamų veikų, kitų teisės pažeidimų ar stichinių nelaimių. Tam bus naudojamos Lietuvos ir Lenkijos teisėsaugininkų turimos transporto priemonės bei techninė įranga. Bendras patruliavimas galės būti vykdomas ir pėsčiomis.

Dviejų šalių teisėsaugininkų sudarytam bendram patruliui vadovaus tos šalies sienos apsaugos tarnybos pareigūnas, kurios teritorijoje bus vykdomas patruliavimas.

Tikimasi, kad bendras patruliavimas turės ir prevencinio poveikio tiek pasienio teritorijų gyventojams, tiek vykstantiems per jas kitiems asmenims.

Šis naujas susitarimas įsigalios nuo jo pasirašymo dienos ir galios neribotą laiką. Bendri abiejų šalių teisėsaugininkų veiksmai ir tokio mechanizmo efektyvumas bus vertinamas bent kartą per metus rengiamuose darbiniuose susitikimuose.

103,7 kilometro Lietuvos ir Lenkijos siena yra Europos Sąjungos bei Šengeno sutarties valstybių vidaus sausumos siena. Čia, abiem šalims tapus pilnateisėmis europinių bendrijų narėmis, nebeliko nuolatinės pasienio ir muitinės kontrolės.

Šiuo metu šiame ruože Lietuvos pasieniečiai pasirinktinai patikrina apie 1 proc. visų per sieną į abi puses vykstančių automobilių ir asmenų.

Šiemet VSAT pareigūnai pasienyje su Lenkija sulaikė 65 asmenis, ieškomus už įvairius nusikaltimus, bei 42 nelegalius migrantus. Lietuvos pasieniečiai čia sulaikė ir 53 vogtas mašinas, dažniausiai į Lietuvą varomas iš Vakarų Europos šalių. Prie sienos su Lenkija šiemet išaiškintas 21 kontrabandos gabenimo atvejis ir sulaikyti 22 kontrabandininkai.

www.pasienis.lt

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24