Prieglobsčio prašytojai gruzinai pasieniečiams įkliuvo su kvaišalais

2011-12-01, 11:29
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pabradėje esančiame Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Užsieniečių registracijos centre (URC) pasieniečiai sulaikė du čia laikinai apgyvendintus prieglobsčio prašytojus gruzinus. Vienas jų pagautas, kai mėgino permesti per tvorą narkotikų paketą, kitas įkliuvo kaip bendrininkas.

Trečiadienį pasieniečių operatyvininkai, turėdami informacijos dėl galimo neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, URC teritorijoje sulaikė 44 metų Gruzijos pilietį. Laikinai centre apgyvendintas vyras laukia, kol bus išnagrinėtas jo prašymas dėl laikino teritorinio prieglobsčio Lietuvoje suteikimo.

Sulaikymo metu užsienietis rankoje turėjo polietileno paketą, kuriame buvo 15 mažesnių į foliją susuktų paketėlių ir akmuo, manoma, įvyniotas dėl svorio. Pirminiais duomenimis, folijos paketėliuose esantys baltos spalvos milteliai yra amfetaminas.

URC teritorija yra suskirstyta į du sektorius: viename laikinai gyvena nelegaliai valstybės sieną perėję užsieniečiai, kurių tapatybės nustatinėjamos, kitame – užsienio šalių piliečiai, Lietuvoje prašantys prieglobsčio.

Pastarajame sektoriuje su kvaišalais įkliuvęs gruzinas, įtariama, paketą rengėsi permesti per dviejų eilių apsauginę tvorą į nelegalų sektorių. Čia pat prieglobsčio prašytojų sektoriuje sulaikytas ir jo bendrininkas, 36 metų gruzinas, įtariamas talkinęs tautiečiui.

Abu užsieniečius VSAT pareigūnai uždarė į areštinę. Ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis pradėję VSAT Ignalinos rinktinės pareigūnai ketvirtadienį abiem gruzinams ketina pareikšti įtarimus.

Tikslų rastos medžiagos svorį bei sudėtį nustatys ekspertai.

Pastaruoju metu URC ypač padaugėjo asmenų iš Gruzijos. Tokie prieglobsčio prašytojai, tarp kurių nemažai turinčių kriminalinę praeitį bei, įtariama, linkusių į narkotikus, piktnaudžiauja teise išeiti iš Užsieniečių registracijos centro. Jie gali 24 val. išvykti iš URC teritorijos, o grįždami neretai mėgina įsinešti draudžiamų daiktų. Dėl tokių asmenų elgesio kyla problemų ir Pabradės miestelyje, ir pačiame Užsieniečių registracijos centre.

Prieglobsčio prašytojai URC turėtų gyventi, kol nagrinėjami prašymai dėl laikino teritorinio prieglobsčio, tačiau tokius asmenis Lietuva dažnai domina tik kaip tarpinė stotelė jų kelyje į Vakarų valstybes.

VSAT Užsieniečių registracijos centras yra vienintelė įstaiga Lietuvoje, skirta apgyvendinti prieglobsčio prašytojus jų prašymo dėl prieglobsčio nagrinėjimo metu bei sulaikytus nelegalius imigrantus ilgiau nei 48 val., siekiant išsiųsti juos iš Lietuvos.

Prieglobsčio prašytojai URC apgyvendinami Migracijos departamento sprendimu, sulaikyti užsieniečiai - teismo sprendimu ar nutartimi.

Šiuo metu URC gyvena 135 prieglobsčio prašytojai ir nelegalai. Daugiausiai iš jų yra Gruzijos (36), Rusijos (27) ir Afganistano (26) piliečių.

www.pasienis.lt

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24