Tyrimas: pilotai skirtingai interpretavo skrydžių eigą

2011-10-14, 14:07
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Rugpjūtį Šiaulių apylinkėse karinių orlaivių susidūrimas įvyko dėl to, kad abiejų orlaivių įgulų nariai skirtingai interpretavo skrydžių eigą. Tokią išvadą penktadienį pateikė tyrimo komisija. Techninės dalies išvadose sakoma, kad Lietuvos karinių oro pajėgų naikintuvas L-39ZA „Albatross“ buvo parengtas pagal visus reikalavimus. Tyrimo komisijos tikslas esą nebuvo ieškoti kaltų ar atsakingų už šį incidentą.

Išvadas pristatė komisijos pirmininkas Generalinės inspekcijos vyriausiasis inspektorius aviacijai majoras Vilius Jurgelevičius ir Karinių oro pajėgų vadas generolas majoras Edvardas Mažeikis.
„Buvo skiriamas nepakankamas dėmesys vizualiam orlaivių stebėjimui skrydžių metu ir svarbiausia priežastis, dėl ko įvyko orlaivių susidūrimas, tai lėktuvus veikiančių aerodinaminių jėgų pokyčiai lėktuvams skrendant dideliu greičiu ir esant ypatingai arti vienas kito“, – išvadas pristatė V. Jurgelevičius.
Pasak jo, pažeidus orlaivio L-39ZA elementus, pablogėjo jo aerodinaminės charakteristikos ir jis nebegalėjo tęsti skrydžio, todėl sudužo ir sudegė. Orlaivio konstrukcijos, sistemų elementai eksploatacijai nebetinkamas.
„Tyrimo komisijos tikslas nebuvo nustatyti kieno nors kaltę ar atsakomybę, o nustatyti avarijos priežastis ir pateikti skrydžių saugos rekomendacijas. Skrydis buvo skirtas orlaivio gaudymui ir atpažinimui, orlaiviai skrido glaudžioje rikiuotėje, todėl bet koks veiksmų netikslumas ar skrydžio elementų nesupratimas gali privesti prie tragiškų pasekmių“, – konstatavo V. Jurgelevičius.
Anot jo, tyrimo aktas pateiktas krašto apsaugos ministrei, o vėliau jis esą turėtų būti nukreiptas atsakingiems asmenims, kurie įvertins – yra drausmės pažeidimų ar ne.
Lrt.lt primena, kad Šiaulių apylinkėse vykusios karinių orlaivių treniruotės metu ore susidūrė Lietuvos karinių oro pajėgų orlaivis L-39ZA „Albatross“ ir Prancūzijos karinių oro pajėgų naikintuvas „Mirage2000C“. Po susidūrimo Lietuvos L-39 nukrito šalia Rėkyvos ežero, lėktuvą pilotai sėkmingai katapultavosi. Naikintuvas „Mirage“ nusileido savo eiga, bet patyrė stabilizatoriaus pažeidimus.
E. Mažeikio teigimu, padaryta žala gamtai sutvarkyta, tai kainavo 52 tūkst. Lt: „Mano supratimu, yra pašalinta viskas, kas tai gamtai galėjo atsitikti“. „Apie vieną [orlaivį] tikriausiai ir nereikėtų kalbėti, reikia kelių tokių orlaivių, tam, kad įvykdyti tas užduotis, kurias reikalinga įvykdyti“, – pridūrė E. Mažeikis.

Vytenis Radžiūnas
www.lrt.lt 
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24