Seimas atidėjo N. Venckienės apkaltos klausimą

2013-12-10, 19:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Antradienį Seimas iki kito plenarinio posėdžio atidėjo Seimo narės Neringos Venckienės apkaltos klausimą. 

Pertraukos paprašęs "Drąsos kelio" frakcijai atstovaujantis Seimo narys Valdas Vasiliauskas tokį prašymą argumentavo tuo, kad šiandien, gruodžio 10-ąją, minima Tarptautinė žmogaus teisių diena.

Jo siūlymą parėmė 30 Seimo narių, prieš buvo 35, susilaikė 14 parlamentarų. Pagal Statutą, tiek balsų pakanka pertraukai paskelbti. 

Antradienį Seimas ketino spręsti, ar pradėti apkaltos procesą Seimo narei N. Venckienei ir ar kreiptis į Konstitucinį Teismą išvados, ar Seimo narės N. Venckienės konkretūs veiksmai prieštarauja Konstitucijai. 

Seimo sudaryta specialioji tyrimo komisija nustatė, kad yra pagrindas pradėti apkaltos procesą Seimo posėdžių nelankančiai Seimo narei N. Venckienei.

Komisijos pirmininkas Vytautas Saulis yra sakęs, kad nedalyvavimas Seimo ir komitetų posėdžiuose jau 8 mėnesius tai yra pažeidimas, nes Seimo nariai davė priesaiką, kad bus ištikimi Konstitucijai, vykdys Seimo nario pareigą. 

Seimas buvo pavedęs komisijai tyrimą atlikti ir išvadą parengti iki šių metų gruodžio 5 d. 

Naujais Seimo Etikos ir procedūrų komisijos duomenimis, N. Venckienė praleido 64 plenarinius posėdžius bei 25 Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdžius.

41 Seimo narys savo parašais parėmė Liberalų sąjūdžio frakcijos inicijuojamą apkaltą Seimo narei N. Venckienei. Apkaltą, be jos iniciatorių liberalų, parėmė Lietuvos socialdemokratų partijos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Mišrios Seimo narių grupės frakcijų atstovai, primena ELTA. 

Liberalų parengtame teikime pradėti apkaltą N. Venckienei pabrėžiama, kad Seimo narė be pateisinamų priežasčių praleido Seimo plenarinius posėdžius, tokiu būdu neatliko savo konstitucinės priedermės atstovauti tautai, sulaužė duotą Seimo nario priesaiką ir galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Konstitucinis Teismas 2004 m. liepos 1 d. savo nutarime konstatavo, kad dalyvavimas Seimo posėdžiuose yra konstitucinė Seimo nario pareiga. Praleisdama Seimo posėdžius N. Venckienė taip pat pažeidė Seimo statutą, Lietuvos valstybės politikų elgesio kodekso straipsnius dėl sąžiningumo, padorumo ir pagarbos valstybei, diskreditavo ne tik savo, bet ir Seimo, kaip įstatymų leidžiamosios institucijos, autoritetą.

Partijos "Drąsos kelias" lyderė N. Venckienė Seime nesirodo jau keletą mėnesių. Manoma, kad ji su nepilnamečiu sūnumi yra Jungtinėse Amerikos Valstijose, Čikagoje. 

Gegužės 9 dieną buvo pradėta N. Venckienės paieška.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24