Lietuvoje esą kalintas palestinietis skundžiasi Strasbūrui

2011-09-30, 07:45
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos paskelbė, kad Gvantanamo kalėjime laikomas palestinietis Abu Zubaydah apskundė Lietuvą Strasbūro žmogaus teisių teismui.

Anksčiau vienu iš „Al Qaeda“ lyderių laikytas palestinietis, anot visuomenininkų, įtaria, kad CŽV jį kalino ir kankino būtent Lietuvos teritorijoje.

Buvęs valstybės saugumo departamento vadovas Mečys Laurinkus sako, kad žmogaus teisių gynėjai turėtų kalbėti faktais, o ne prielaidomis, praneša LTV naujienų tarnyba.

Akciją Vilniaus centre surengusi žmogaus teisių gynėjų organizacija „Amnesty International“ paskelbė, kad Gvantanamo kalėjime laikomas palestinietis Abu Zubaydah, anksčiau Amerikos įtartas, kad buvo vienas iš „Al Qaeda“ lyderių, tačiau taip ir nesulaukęs oficialių kaltinimų, apskundė Lietuvą Strasbūro Žmogaus teisių teismui.

„Byla yra labai ankstyvoje stadijoje, yra užregistruotas Abu Zubaydah skundas. Kita stadija bus pranešti apie skundą Lietuvos vyriausybei, o vėliau išnagrinėti ginčo esmę. Ši procedūra, deja, užima daug laiko. Tai yra abu Abu Zubaydah byla prieš Lietuvą“, – kalbėjo „Interights“ atstovė Vesselina Vandova.

Abu Zubaydah gynėjų teigimu, CŽV jį slapta kalino ir žiauriai kankino Lietuvoje.

Kaip galimą įrodymą visuomeninkai pateikia informaciją, kad 2005-ųjų vasario 17-ąją iš Maroko pakilęs su CŽV kalinių pervežimais siejamas lėktuvas, trumpam nutūpęs Jordanijoje, vakare nusileido Vilniaus oro uoste.

„Šio skrydžio laikas – 2005-ųjų vasaris – sutampa su galimu Abu Zubaydah išvežimu iš Maroko į slaptus sulaikymo centrus Europoje“, – teigė „Amnesty International“ atstovė Julia Hall.

„Nesakau, kad Abu Zubaydah iš tiesų buvo atgabentas šiuo lėktuvu ir skrydžiu N724CL. Bet turim atkreipti dėmesį į galimybę, kad buvo mažiausiai vienas skrydis iš Maroko į Vilnių, kurio anksčiau niekas nebuvo nustatęs. O tai, kad Abu Zubaydah buvo laikomas Lietuvoje, tai yra viešai atskleista nepriklausomuose pranešimuose, grįstuose dviejų buvusių CŽV pareigūnų liudijimais, kuriuos paskelbė „Associated Press“, – sakė „Reprieve“ atstovas Croftonas Blackas.

„Šitoje istorijoje galima kalbėti tik faktais, nes prielaidomis mes jau esame sotūs. Kiek aš dabar girdžiu viešoje erdvėje, jokių naujų faktų nėra pasakyta. O galbūt pasakyta prokuratūrai, tad tegu prokuratūra ir sprendžia, ar yra pagrindo atnaujinti tyrimą. Aš pats dėl savęs galiu tik labai aiškiai pasakyti, kad 2004 metų balandžio mėnesį jau buvau ambasadorius Ispanijoje. Iki tol nebuvo jokių kalėjimų, jokių pervežimų ir jokių dalykų, kurie minimi šitų organizacijų“, – tvirtino buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Mečys Laurinkus.

Nacionalinis saugumo ir gynybos komitetas yra nustatęs, kad nuo 2003-ųjų vasario iki 2006-ųjų kovo Lietuvoje leidosi penki su CŽV siejami orlaiviai, tarp jų nėra visuomenininkų minimo skrydžio. Ir komiteto pirmininkas, ir prokuratūra žada tikrinti žmogaus teisių gynėjų pateiktą informaciją ir tada spręsti, ar atnaujinti tyrimus.

Kristina Jackūnaitė
LTV naujienų tarnyba,

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24