Reikalauja atnaujinti tyrimą dėl CŽV kalėjimo

2011-09-29, 07:20
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Užsienio žmogaus teisių gynėjai paskelbė suradę naujos informacijos apie Lietuvoje esą laikytą CŽV kalinį.

Nevyriausybininkai reikalauja, kad mūsų šalies prokurorai atnaujintų tyrimą, praneša LTV „Šiandien“.

Žmogaus teisių gynėjų organizacijos „Amnesty International“ atstovai sako, kad palestinietis Abu Zubaydah, anksčiau klaidingai laikytas vienu iš „al-Qaeda“ lyderių, dabar kalinamas Jungtinių Valstijų sulaikymo centre Gvantaname, įtaria, kad nuo 2004 iki 2006 m. CŽV jį slapta laikė Lietuvoje.

„Pranešime, kurį paskelbsime ketvirtadienį, yra naujos informacijos apie vieną asmenį – Abu Zubaydah, kuris įtaria, kad buvo laikomas Lietuvoje. Ir tai susiję su skrydžio informacija, kurią nustatėme.

Iš to ir kitų tyrimo detalių aiškėja, kad prokurorai turi iš naujo pradėti tyrimą dėl slaptų CŽV kalėjimų Lietuvoje“, – sako „Amnesty International“ Europos ir Centrinės Azijos direktorė Nicola Duckworth.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas yra nustatęs, kad nuo 2003 iki 2006 m. Lietuvoje leidosi penki su CŽV siejami orlaiviai. Komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas po susitikimo su „Amnesty International“ atstovais sako iš jų gavęs informacijos apie parlamentiniame tyrime nenustatytą dar vieną su CŽV siejamo lėktuvo nusileidimą 2005-ųjų vasarį.

Esą tai buvęs lėktuvas iš Maroko, kuris per Jordaniją atskrido į Lietuvą ir nutūpė Vilniaus oro uoste. Nevyriausybininkai tikina, kad skrydis sutampa su Abu Zubaydah išvežimo iš Maroko laikotarpiu.

„Jie tik pateikia informaciją apie patį lėktuvą. Ar buvo Abu Zubaydah tame lėktuve, jie informacijos nepateikė, tiesiog daro tokias prielaidas.

Mes esam užklausę Civilinės aviacijos administracijos papildomos informacijos – jie turi pagal navigacinius duomenis patikrinti ir pateikti mums informaciją“, – sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas A. Anušauskas.

„Šiuos faktus, jeigu jie nauji ir papildomi, turės įvertinti Generalinė prokuratūra. Tik ji galės spręsti, ar bus pagrindas atverti iš naujo šią bylą“, – teigia Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Mes nespėjome tos informacijos įvertinti. Jeigu būtų pateikta naujos informacijos ir ji būtų įvertinta kaip reikšminga tyrimui – būtų priimami atitinkami sprendimai dėl tyrimo atnaujinimo“, – sako generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Prokurorai tyrimą, ar Lietuvoje buvo slaptų CŽV kalėjimų, nutraukė sausį. Parlamentinis tyrimas yra nustatęs, kad patalpos tokiam kalėjimui mūsų šalyje buvo, tačiau kalinių nenustatyta.

Kristina Jackūnaitė, Arnas Mazėtis, Reda Gilytė, Giedrius Vitkauskas
LTV „Šiandien“,
www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24