Sukčiai vis dar suranda patiklių aukų

2011-09-09, 04:30
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Telefoniniai sukčiai nesiliauja aukų ieškoti Ukmergės rajone. Šią savaitę rajono policijos komisariate buvo pradėti keturi ikiteisminiai tyrimai dėl telefoninių sukčiavimų. Policijos pareigūnus pasiekia žinios, kad bandymų apgauti rajono gyventojus būta žymiai daugiau.

„Turime informacijos, kad į laidinius telefonus sukčiai skambinėja Siesikų, Želvos, Taujėnų seniūnijų gyventojams. Pranešimų neva sūnus ar duktė pateko į nelaimę sulaukia miesto gyventojai. Džiugu, kad daugelis jau nepasimeta, nepatiki ir nutraukia pokalbį. Vis dėl to, tenka apgailestauti, kad sukčiai vis dar suranda patiklių aukų“, - sako Vilniaus apskrities VPK Ukmergės r. policijos komisariato viršininkas Rolandas Kiškis.
Anot pareigūno gyventojai turėtų įsidėmėti, kad policijos pareigūnai niekuomet nepaprašo pinigų atliekamoms procedūroms spręsti, niekuomet nereikalauja atlikti tokius veiksmus, kaip kad išmušti kvitus, diktuoti kodus ir pnš. Telefonu pareigūnas tegali pakviesti gyventoją į Policijos komisariatą apklausai ar pokalbiui.
Rugsėjo 7 d. rajono Policijos komisariate buvo pradėta jau ketvirtas šią savaitę ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo. Šįsyk sukčiai apgavo pardavėją, kuri būtent ir vykdė apsimetėlio policijos pareigūno nurodymus. Į prekybos centrą „Pivonija“ sukčius paskambino apie 16.40 val. Skambinęs asmuo prisistatė Kriminalinės policijos viršininko pavaduotoju Škodausku. Jis paklausė, ar tądien „Perlo“ terminale nebuvo pildytos „Bitės“, „Tele2“ ir „Omnitel“ sąskaitos bei nurodė sumas. Pardavėjai atsakius, kad tikrai tiek papildymų nebuvo parduota, skambinusysis pagrasino, jog patikrins ir visai uždraus prekiauti, jeigu sako netiesą. Paskui liepė nepadėti ragelio, išmušti papildymų kvitus 424 litus, o pardavėjai sugrįžus prie telefono, įsakė padiktuoti papildymų kodus. Po 20 minučių vėl paskambino apsimetėlis „pareigūnas“. Šįkart jis liepė "įmušti" „Bitės“ ir „Tele2“ papildymus, tačiau kai ragelį paėmė apsaugos darbuotoja, supratęs, kad juo jau nebetikima, sukčius nutraukė pokalbį.
Visi skirtingai reaguoja į stresines situacijas, todėl būkite atidūs savo artimiesiems, bendradarbiams, galbūt pastebėsite įtartinai besielgiant ir apsaugosite nuo apgavikų žabangų. „Dar syk norėtųsi paprašyti suaugusių žmonių, socialinių darbuotojų ir seniūnų perspėti vaikus ir vyresnio amžiaus žmones, kad jiems gali paskambinti sukčiai, paaiškinti, kaip tokiais atvejais reikia elgtis“, - kreipiasi rajono policijos vadovas.

PRIMENAME:
dažniausiai sukčiai pasirenka tokį sukčiavimo būdą: paskambinęs apgavikas prisistato artimu giminaičiu ar net Jūsų vaiku ir praneša, kad pateko į bėdą, padarė avariją. Naudodamiesi netikėtumu ir Jūsų susijaudinimu, jie paprašo skubiai perduoti reikalingą pinigų sumą. Pinigus prašo pervesti į nurodytą sąskaitą ar atiduoti žmogui, kuris atvyks jų pasiimti. Kitas variantas, kuomet prašo nupirkti papildymo korteles, - niekada jų nepirkite.

SULAUKĘ TOKIO SKAMBUČIO:
o neskubėkite vykdyti skambinusiojo prašymo, apgavikai stengiasi savo auką kuo ilgiau „išlaikyti“ prie telefono, kad dar nespėjus atsitokėti kitas bendras spėtų atvykti prie Jūsų buto durų paiimti pinigų, todėl geriausia pats nutraukite pokalbį;
o pats paskambinkite giminaičiui ar artimam asmeniui, patekusiam į tariamą bėdą, ir įsitikinkite, ar tikrai jam reikalinga Jūsų pagalba;
o jeigu tikrai Jūsų artimą ištiko nelaimė, susitikite su juo asmeniškai;
o neperduokite pinigų per tarpininkus ar į nurodytas sąskaitas;
o visais atvejais, jei kilo įtarimas, kad skambina sukčius, nedelsdami praneškite policijai;
o įspėkite savo vaikus apie galimus sukčiavimus telefonu ir paaiškinkite jiems, ką reikia
daryti, sulaukus panašaus skambučio;
o jei paskambinęs asmuo prisistato policijos pareigūnu ir pareikalauja pinigų už neva padarytą avariją, netikėkite, nedelsdami apie tai informuokite policiją, tai – sukčius.
Įsidėmėkite: policijos pareigūnai telefonu jokių procesinių veiksmų neatlieka!


Asta Krogertienė
Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato
Ukmergės rajono policijos komisariato
Organizacinio poskyrio specialistė

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24