Lygtinai į laisvę - tik atsakingai įvertinus

2011-08-31, 08:13
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kada ir kurie nuteistieji galės bandyti išeiti lygtinai į laisvę, priklausys nuo to, kokio sunkumo nusikaltimą jie padarė, kaip elgėsi įkalinimo įstaigoje bei kokia jų rizika vėl nusikalsti. Tai įvertins ir spręs speciali komisija, kurioje svarų žodį tars ir visuomenės atstovai.

Tokią tvarką nustatyti siūlo darbo grupė, kuri teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus pavedimu peržiūrėjo lygtinio paleidimo sąlygas.


„Svarbu užtikrinti, kad priimant sprendimus dėl nuteistųjų lygtinio paleidimo, neliktų jokių galimybių piktnaudžiauti ar neteisėtai susitarti, pvz. pareigūnui su nuteistuoju. Lygtinai paleisti į laisvę galės būti tik tie asmenys, kurie iš tiesų noriai stengiasi grįžti į visuomeninį gyvenimą, jau atliko atitinkamą bausmės dalį ir nekelia grėsmės visuomenei“, - sako R. Šimašius.
Darbo grupė siūlo nustatyti, kad terminas, kada asmuo galės prašytis paleidžiamas lygtinai priklausytų nuo nusikaltimo sunkumo. Kuo sunkesnis nusikaltimas, tuo ilgiau bausmę teks atlikti įkalinimo įstaigoje. Pavyzdžiui, nuteistas laisvės atėmimu 3 metams asmuo, prašyti paleisti lygtinai galės atlikęs trečdalį bausmės, o nuteistas 20 metų – atlikęs ne mažiau nei tris ketvirtadalius bausmės termino.
Tačiau terminai tik formali pusė. Visą bausmės atlikimo laiką nuteistieji bus stebimi, kaip keičiasi jų elgesys dirbant pagal kiekvienam individualiai sudarytą elgesio korekcijos programą. „Individualus darbas su nuteistaisiais, siekiant juos perauklėti, įgyti darbinių įgūdžių bei vėliau sėkmingai integruotis į visuomenę yra pagrindinis įkalinimo įstaigų uždavinys. Nuo to priklauso kaip elgsis vėl į laisvę išėjęs nuteistasis, o tai reiškia, kiek saugūs būsime mes visi“, - teigia teisingumo ministras.
Vertinti ir teismui siūlyti kuris nuteistasis vertas išeiti į laisvę lygtinai, galės ne išskirtinai įkalinimo įstaigos vadovas (kaip yra šiuo metu), o speciali komisija, sudaryta iš įvairių institucijų, specialistų bei visuomenės atstovų. Prieš priimdama sprendimą, komisija peržiūrės asmens elgesio istoriją, psichologų rekomendacijas, galės pati dalyvauti ir stebėti darbą su nuteistaisiais, teikti rekomendacijas jam tobulinti.
Komisija teismui taip pat galės pateikti ir savo nuomonę, kokie suvaržymai ar pareigos išleidžiamajam lygtinai turėtų būti paskirtos lygtinio paleidimo laikotarpiu. Jų spektrą taip pat siūloma gerokai išplėsti, neribojant galimybių, kaip yra šiuo metu, teismui skirti tik keletą nustatytų priemonių, o leidžiant paskirti bet kokią priemonę, kuri geriausiai padėtų siekti asmens integravimosi tikslų. Pvz. įpareigoti asmenį dalyvauti elgesį keičiančiose programose, dirbti nemokamus darbus sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos organizacijose, pradėti mokytis ir pan.
Šiuo metu įstatymai nenustato adekvačių ir objektyvių kriterijų, pagal kuriuos į laisvę lygtinai galėtų išeiti tik to verti asmenys.
Pasiūlymus lygtinio paleidimo tobulinimui parengė Prezidentūros, Teisingumo ministerijos, Kalėjimų departamento, Generalinės prokuratūros, Teismų, Teisės instituto ir Kalinių globos draugijos atstovai.
Šios darbo grupės siūlymai yra suguldyti Bausmių vykdymo kodekso bei Baudžiamojo proceso kodekso pakeitimų projektuose. Šiuo metu projektai pateikti visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms derinti. Patikslinti po pastabų, jie bus teikiami Vyriausybei, o jai pritarus - Seimui. Išsamiau su siūlymais galima susipažinti internete.
 
tm.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24